mix susu bf & formula

hi mommies, ada tak kat sini yg bagi anak minum susu mix breastmilk & formula? mcm mana mommies mix kn ya?

8 Balas

Bf dulu, kalau tengok ada tanda2 baby tak cukup susu baru topup bancuh formula. Takda problem pun, saya bersalin swasta pun awal2 dah mix sebab baby duduk nursery minum formula. Kalau nk campur both susu dlm 1 bottle tak digalakkan, mmg ada lactation counselor yg ajar tp ada step nya

Bukan mix campur susu tepung dengan susu badan tau puan. Tak boleh mixkan kedua susu ni. Puan boleh bagi susu badan dulu kalau baby tak puas baru “topup” susu tepung. Sebab nurse kk saya cakap ada ibu yang salah faham “mix” susu badan dan susu formula.

Tak boleh mix dlm 1 botol ye puan. Takut puan confuse. Maksud mix tu mcm menyusu bdn siang, mlm bg susu fm. Atau bg susu badan dlm botol, kalau tak cukup lagi puan bancuh fm pula. Bkn tambah fm dlm susu ibu tu.

Saya mix bila saya jauh x bf dkt rumah.boleh je mix anytime ikut awak. tapi make sure jaga supply susu badan sbb takut milk drop.jadikan fm supplement kalau boleh.

bf dulu. jika masih xcukup br topup ulang setiap kali sbb breastmilk perlukan masa utk stimulate dr bby.

utamakan susu badan dulu. kalau baby x puas myusu, baru boleh bagi susu formula.

Boleh bagi ikut atas sis tapi jangan campur dalam satu botol je

Tak boleh mix