Susah hati tinggalkan anak dkat pengasuh

Hi momm, mcm mne tips nk bgi pngasuh jaga ye, sy risau nk bgi org lain jaga, kdg dorg tksabar ke tkfhm feel anak ke, anak sy mmg sng jaga, senang tido tpi bile tido die perlukan saya, sbb die bf, sy ada la bgi die puting kdg jalan kdg tak , die mmg dh biasa susu botol sy bgi die susu formula dgn susu badan sy klu sy rajin pam, noww sy susah hati fkir yuran nk bgi pngasuh at least 350 utk baby sy dh 5 bulan, jdinye apa preparation nk bg baby kt pngasuh ye#ingintahu #bantujawab

4 Balas

Faham sis. Susah nak ckp, sy sampai sekarang tak percaya kat orang 100%. Dari anak sulung berapa byk tukar, tp yg saya percaya tak tipu saya tu, 2 tempat je. Sorang pengasuh, satu lagi dia punya playschool dari 2y -6y. Bawah 2 tahun mmg byk tukar sbb melampau menipunya. Nasihat sy keraskan hati, percaya instinct awak. Tu je. Sy tak kisah sgt kadang pejam mata kalau tak mandikan anak sy ke apa. Sbb balik mmg sy mandikan sekali lg lol. Tapi sy tak suka menipu contoh tak nak minum susu ckp minum susu byk, sampai check up naik 200g je apo? Persediaan paling penting adalah mental awak. And sebelum hantar make sure baby kenyang, balik pun bagi susu walaupun depa cakap baby baru je minum sekian2. Barang2 sy mmg bagi susu letak botol siap2 + botol spare utk fm emergency. Sebab apa? Pengalaman anak asyik cirit je tempat depa. Mmg tak la nak bagi depa basuh lg tambah2 susu badan huii

murah tu sis 350. 1. sis try set app dgn pngasuh untk dtg rumah , borak2 dgn die tnye brapa ramai ank asuh yg die jaga, ada buaian kt rumah die ke ape ke, perlukan tilam baby ke x. 2. tnye pngasuh if terlewat amek ank (1jam keatas) ada cas extra ke x. deal btul2 sbb nnt xnk ada isu dkemudian hari 3. if nnt ank dh start mkn die nk yg mcm mne. maksudnye blh ke die tlng panaskan bekal ank kita yg kite dh prep shari sblom. pinggan sudu semua tu tnye mcm mne. 4. kalau ank dh atas stahun, mkanan tu nnt still kne sediakan or x? sbb ade sstgh pngasuh die yg sediakan n dh include dgn cas pngasuh yg die amek. 5. doa & tawakkal smoga pengasuh tu jaga anak kite mcm anak dia sendiri.

350 murah tu. tmpt sy 450 dah. tips dia, sblm appoint pengasuh, check background pengasuh. then sy mai jumpa sembang smbil perati rumah etc..dh deal..tanya pengasuh apa brg yg nk kita prepare..cth botol susu, kain buaian, stock susu fm, pakaian, pampers ank. klu dh start mkn, kena prepare mkn ank. lagi satu tips klu kita nk ambil ank lewat dari waktu yg spatutnya...inform awal2. jgn last minit sbb pengasuh ada kerja lain slps waktu mengasuh

4w ago

Saya jb 500 standard utk baby bawah setahun 10 jam. Kalau lebih boleh sampai 550-600. Tak termasuk ot, weekend 2 hari & ph cuti. Nasihat saya cekalkan hati, serahkan semuanya pada Allah swt. Jgn mintak pengasuh yg bukan2 mcm access cctv ke apa, fyi pengasuh ni ada komuniti dia yg stand together. Tak caya boleh cari group pengasuh kt fb. Kalau parents yg banyak songel ni nanti dorang kata resign je jaga anak sendiri 🫢 Anak saya nb 3m high need. Kalau dgn parents tak senang nk tidur kan, tp Alhamdulillah letak kt pengasuh terus elok dia. Pengasuh sendiri kata mudah jaga, cuma nangis nk susu je. Saya hari2 bg susu pump, kalau susu awak banyak better pump je sis. Jimat sikit bab nk beli fm. Fm sedia ada ni guna utk topup je in case tak cukup.

kalau sy, if 350 yuran pengasuh tu membebankan, sy akan fokus pam & df sampai fully bf je so cut cost utk beli fm. lagipun anak dah 5m, 6m dh mula makan, lagi 6m nk cukup 1y susu dah makin kurang diperlukan

4w ago

if 1-3y susu 750ml susu ok la, if lebih kena kurang2kan, patut blh utk mknn lg tu