Reject direct feeding

Hi momies, Anak reject direct feeding berpunca dari nipple confused (introduced botol susu awal sgt).. sbgai inasiatif, saya pump susu bg anak minum.. tapi ramai bgtau cara pumping ni menyebabkan putus susu awal sbb xde sucking stimulation dari baby… betul ke? #bantusharing #firstbaby #ingintahu #firstmom

4 Balas

siap cakap ya? kalau bukan lactation counselor please stop percaya ya. sy epmom. baby nipple confuse & reject susu FM. baby sy fully susu badan sampai usia dia setahun 2bulan. sy stop bukan sebab susu badan xde, tp doctor advise utk sy stop sbb masa tu pregnant 2nd baby. Epmom ni mmg struggler sikit tapi xbermaksod kita tak boleh nak bg susu bdn dkt baby. nk jadi epmom awak kena pegang ni 1) Jaga ja pumping awak. 2@3j gap setiap session. pumping atleast 15-20min satu sesi for both breast awak. including malam awak kena pump. min 8x sehari. max 12x sehari. setiap kali semasa pump buat breast compression. selepas awak pump marmet selama 2min. utk mengoptimakan pengeluaran susu badan. 2) kalau berkerja, awak wajib jaga jadual pump. jgn culas. xde istilah xsempat, xde masa, byk kije utk tak pump. 3) Normal kalau awak stress, sedih, marah, period susu badan akan drop sedikit dr amount biasa. awak tak perlu susah hati keep je pump supaya susu badan tu maintain ada. dn jgn fikir susu tak cukup utk baby. yakin susu tu sentiasa ada dn cukup. sambil tu boleh buat power pumping. 4) minum air kosong sekerapnya. boleh minum setiap kali sebelom&selepas sesi mengepam. 5) selagi awak jaga demand dn supply awak, inn shaa allah susu badam tu akan ada dn sentiasa maintain

Pengalaman sye anak pertama dulu sye fully pump 3,4 jam skali.. Alhamdulillah anak minum susu sye sampai setahun lebih tanpa campur susu fomula.. cuma jangan skip waktu pump..

aah sis , bila kerap pam tapi tak bagi df kt anak, mmg slow2x susu akan berkurang. cuba awak slow2x bagi. jgn give up.

1y ago

salah yea. susu tak kn berkurang walaupon awak epmom. awak perlu belajar lg ilmu penyusuan susu ibu.

Cuba awak join gp happy breastfeeding malaysian di fb inshallah banyak ilmu