Perlu scan atau tak 5w3d

Hi momies, nak minta pendapat la lepas check upt positif kan apa langkah seterusnya ya? Tapi saya kira baru 5w3d. Perlu ke pergi scan dkt klinik utk tau kedudukan kantung kita? Atau tunggu sampai 7w bru pegi scan? Momies help me#ingintahu #firstbaby #pleasehelp #Needadvice

5 Balas

Sy sama mcm awk. Tapi sekarang dah 6w. Masa dpt cek upt tu pregnant, terus terfikir nak pegi scan ke sbb tak sure. Then kebetulan masa tu tak sihat, demam apa semua. Pegi klinik tu nak cek demam, tapi tanya sekali doc nak buat scan, dia kata better 8w baru scan, kalo 5w nanti tak nampak apa, just nampak kantung je. 8w nnt baru detail scan. So sy pun bersabar jela. Kalo ade bleeding/spotting baru doc suruh cpt2 dtg klinik blk. Ok? Skrng ni jaga diri baik2 je. hihi

Cadangan saya tggu time 8w+, time tu dah boleh nampak baby & jantung kelip2.. If nak scan skrg utk tgk samada baby berada dlm rahim pun boleh.. tapi 5w3d normally just nampak kantung & yolk sac jee, tu pun if rezeki dpt nampak laa.. sebab ada yg 5w pun tak nampak apa lagi.. so ibu akan jadi risau, thats y tak d suggest utk scan awal sgt..

1y ago

InsyaAllah Aamiin.. terima kasih.. awak pun sama, jaga diri & baby.. jgn buat aktiviti lasak ~ semoga awak & baby sihat sehingga hari bersalin..

Saya suggest pergi scan masa 8week ke atas sbb senang nk detect heartbeat baby mcm sye 7week dh nampak baby dan heartbeat alhamdulillah semua nya okay semoga urusan sis dipermudahkan🥰

1y ago

Eee seronoknyaa😍😍tak sabar rasanya. Moga awak dan baby sihat sentiasa🥰

saya. awal scan 6weeks. tpi alhamdulillah dh nmpak baby.dan degup jantung. Alhamdulillah

tgu sampai 8w

1y ago

Thankyouu