KUNING NEWBORN

Hi momies ada x tips hilangkan kuning baby? Baby baru 6days , Bacaan tinggi sgt kata doktor ...13.17.... klau naik lagi dia kna warded , x smpai hati tgk bby warded... dh kerap kejut dia utk mnum susu tp sehari 3 kali kncing 2 kli je berak , #firstbaby #ingintahu #seriusnanya #firstmom

2 Balas

Nurse sy dulu pesan kerapkan menyusu supaya baby kerap berak dan kencing. Lagi banyak dia membuang, lagi cepat kuning turun. Baby bila kuning, dia akan kuat tido jd kena kejutkan dia 1-2jam sekali utk menyusu. Lagi 1, dia pesan kurangkan/elakkan mkn makanan berempah mcm blackpepper, kunyit mcm tu. Sy follow, alhamdulillah kuning baby cepat turun sampai doc terkejut. Ingat sy ada bagi apa2 sbb ada org ckp bg susu kambing nak bg kuning cepat turun tp sy x buat pun.

-mandikan dengan buah kundur(rebus buah dan campur dgn mandian bayi) -kerapkan bayi menyusu tiap sejam -beli mandian bayi di kedai cina (paket)