Menyusu mengiring ketika tidur menyebabkan keluar susu kat hidung baby

Hi mom.. sy first mom. Aritu sy cuba menyusu anak smbil tidur, keadaan bby dan ibu dah seiring mengikut cara menyusuan yg betul. Tp tiba2 susu keluar kat hidung bby kenapa ye? Adakah tekanan susu keluar menyebabkan keluar di rongga hidung. Jadi sekarang tiap kali menyusu sy letak bantal di kepala bby boleh ke?

1 Balas

tu mungkin jeluak. jeluak boleh keluar dari mulut dan hidung. selagi baby tak meraung nangis sebab ada susu keluar, benda tu normal. kalau baby nangis tu mungkin muntah yg dah terkeluar dari hidung. boleh cuba letak bantal tapi bila baby tidur tak perlu pun bantal

6mo ago

ooo mcm tu ke.. aa bby x nangis pon masa keluar susu kat hidung. tp sy risau sbb dia batuk dan keluar skali hingus. jdi sy angkat dia. stop kan menyusu. nasib baik dia da kenyang so x meragam. skrg tiap kali menyusu mmg sy tggikan kepala bby sikit bru dia xkuar susu. lps selesai nyusu bru sy alih bantal dan bg dia tidur terlentang.. terima kasih ya. risau kdg