Meriah kan susu badan

Hi mom. Ada tips tak nak meriah kan susu badan. Baby nk masuk sebulan, susu dah drop. Kalau tak before ni asyik melimpah je. Pls help😌#firstmom #pleasehelp

1 Balas

Ibu direct feed atau bottle ya? Kalau direct feed, bagi susu ikut cue baby. Kalau bottle maknanya kena pam. Pam kena ada rutin yang consistent tak boleh skip. Sebab nanti bila breast terlalu penuh & ibu tak kosongkan dengan pam (sebab bukan direct feed), dia akan hantar signal kepada otak yang baby tak perlukan susu banyak. So next produce dia akan jadi berkurangan & akan makin drop. Waktu tengah malam/pagi ibu boleh jugak buat power pumping sekali. Tiap kali habis pam pun, ibu kena marmet bagi betulbetul kosong breast. Kena makan makanan yang berkhasiat jugak ya & banyakkan minum air