Susu baby NB

Misalkata susu kita tak keluar selepas bersalin, boleh standby susu formula ke? Boleh suggestkan susu formula yang bagus untuk NB? Terima kasih

5 Balas

Dont worry susu bdan ada tu cuma awal2 mmg sikit.. cuma kna blajar teknik latching msa mnyusu btl2..sy x tau pn kna blajar benda ni & lepas bersalin lebih 6jam juga sy xdpt mnyusu, nasib masa tu nurse praktikal dtg tlg ajar..plus slalunya nurse mmg marah jugala bagi susu tepung, tp mmg ada ja yg bgi juga cuma dorang bgi msa tiada nurse la..tanggung sendiri.. Psl susu formula ni, ssh utk ckp mna 1 yg bagus sbb stiap baby penerimaan susu formula lain2..kna try & error

lepas bersalin within 1jam tu terus direct feed baby.. andaikata kena pisah dgn baby tak sempat direct bf, puan marmet, kita kalau aim nak bf, takleh lambat2 relax2 tidurrr sebab dah penat berjuang kan anak takde best je tidur. sedangkan tu golden hour tu, breast kena ada rangsangan, awal2 bf tiap 1 or max 2 jam siang & malam. bila susu dah regulated dgn demand anak, dah blh relax2 tak strict mcm masa baru lahir dulu. insyaallah 2tahun bf berjaya

2mo ago

sy pun hospital rakan bayi jgk, skin to skin lepas bersalin sebelum push placenta sementara potong tali pusat semua pastu nurse ambil utk timbang bersihkan pakai baju semua2.. pastu baru nurse tinggalkan baby dgn sy. btw maksud sy pisah dgn baby tu utk emergency cases la, mcm kwn sy bersalin hospital yg sama, kena vacuum anak dah lemas, mmg kawan 'tengok' baby sedetik lepas baby keluar rahim je pastu dah kena bwk utk support oxygen semua.. nicu seminggu lebih

susu bdn mesti boleh keluar lps bsalin...sbb bdn dh auto produce milk since 2nd trimester lg...cuma susu awal ni agk pekat so kena urut2 ur b before feeding nb. and kuantiti dia minum pun sikit sahaja. no fm and bottle feeding dibenarkan unless awk nk kena marah dgn misi. klu betul2 tak ada lngsg, inform misi...nti misi akn ajar cara latch, cara urut b.

2mo ago

Jika dah niat untuk susu ibu, tak perlu fikir susu formula. Untuk sebulan pertama kelahiran, teruskan direct breast feeding. Jika nak campur, tiada masalah beli lah susu formula, beli pek sample atau request sample percuma daripada official website product susu formula untuk newborn. Cubalah susu mana yg sesuai dgn anak yg baru lahir tu.

Susu dah ada sejak hamil lagi.. saya pun risau mcm tu.. lps beranak tu nurse ajar marmet and marmet kan untuk saya. Alhamdulillah susu ada je