Tolong baca

Minta tolong jawab sbb saya first mom xtau ini normal atau tidak Saya ambil perancang suntik tiap 3bulan tapi saya baru first suntik.. Nak tanya saya haid 4hbmei hingga 20hbmei(17hari) Darah keluar 17hari tanpa henti sbnarnya tak banyak pun tapi tetap ada kluar walaupun sikit... 20hbmei darah stop dan baru2 ni skrng 30hbmei minggu lepas darah kluar lagi sampai skrg sama jga darah ttap kluar walaupun sikit Dan bagian bawah perut saya kadang sakit Saya risau adakah ini normal atau tidak Tolong jawab ada yg sama mcm saya tak??? Dalam sebulan cuma 10hari je saya stop Kira mcm sebulan saya period sedih nya hormon xstabil lepas beranak ni #SeriusTanya #bantujawab #firstmom

5 Balas

Kita sama,saya pun first time ambik perancang suntik 3 bulan,darah non stop ,dah 2 minggu lebih dah ,dah nak sebulan,haritu malam fikir dah mula stop tak sangka pagi masih ada ,mula-mula haid sikit-sikit lepastu mcm biasa bnyk,pastu dah lebih 5 hari ke 2 minggu masih keluar darah,period saya normal 5 hari saja selalu,anak pertama dulu ambik pil saja,tpi stop pil sbb rancang bagi adek,hari-hari dok stress ,berat badan pn naik,kepala asyik sakit lagi,bulan 7 ni mmng taknak sambung depo lagi,

Ipar sy cucuk depo juga & dia pn alami benda yg sama.. tp bila bulan yg kluar byk darah masa period skjp je dia period, klu kluar sikit2 mmg lama.. but better sis check je balik dgn doctor tnya keadaan sis maybe tukar perancang atau lain2

saya ambil depo juga, habis nifas terus period sampai skrg masih belum berhenti, dah nak masuk 3 kali cycle period. doktor ckp kalau depo mmg ambil masa 6 bulan utk hormon normal balik, sebab depo effect hormon

Darah yang keluar lebih daripada 15 hari dikira istihadhah. Maksudnya perancang tu tak sesuai dengan awak. Kena consult semula dengan doktor.

3w ago

ohh yakee ok terima kasih awk