Pantang full bf

Hi, minggu depan saya habis pantang. Nak tanya korang yg full bf anak, mmg kena try n error ke makanan minuman? Kitanya nak makan makanan korea tapi fikir pedas and bf anak. Boleh share tak apa yg korang makan #firstmom #firstbaby

11 Balas

ye kena try n error. cm sy elakkan makan yg pedas2 dan maggi. makanan sy simple je. roti, biskut kering, sup ayam, telur dadar, sayur dan buah. untuk minuman, sy minum susu mix oat with raisin. klu teringin sgt nak mkn/minum something, barulah sy masak ayam goreng ke, ayam masak kicap ke dll.. minum air coklat.. kdg sy antam je makan waffle coklat or roti bun kat bakery tp berpadah2 la.

benarr try n error je sbb badan ibu n anak A dgn B lain2.. kalau ada allergy pun tempoh dia lain2 jg.. sy fully bf dulu sampai skrg anak dekat 2tahun ni pun masih bf. sy takde allergy mkanan, sy makan je semua 🤭 tp masa anak 4m sy perasan anak allergy teruk telur yg sy mkn, so sy stop makan telur.. masa 6m try bagi dia makan telur pun sama naik rushes jgk.. sekarang dah blh makan telur dah

10mo ago

kalau dgn telur, lama jgk sbb rushes dia bkn yg mkn allergy food pastu naik merah kejap nti hilang tu tp yg merah nak luka.. walaupun makan sikit, tak padan reaction dia 😅 dekat umur 1y jgk baru bg lagi kuning telur, ada lagi allergy tp tk seteruk dulu.. masa 1y4m sy pun da start makan telur balik anak sikit2 secebis2 je kalau diaries products anak allergy jgk tp merah kejap dm stgh jam nti surut, yg tu sy tiap bulan bg je sikit2

saya xpantang pape makanan or minuman. semua saya makan. dr anak 1st smpi masok anak 2nd dh. skrg usia anak 2nd dh 11bulan. still fully breastfeed. alhamdulillah sepanjang sy mkn or minum baby okay je

Time pantang sy minum teh bunga air kotak, menangis teruk anak sy malam tu 🥹 umur dia 3-4 bulan baru stabil sikit. Baru sy bedal semua benda. In the end it’s up to you

sy makan je,mak sy bg makan dh lpas pantang..mkn sikit,klau rsa sakit bhnti dlu..dh ok pastu mkn balik🤣 cuma tgk2 sikit mkn sbb full bf, klau pedas ke ap,kesian dkt baby

alhamdulillah x da pantang apa.. bby full bf.. setakat ni semua benda makan babu pun ok.. ikut badan sendiri try and error.. klau rasa sakit bdn elakkan

Betul, Try n error mne yg sesuai dgn bdn sis dan baby. Jgn ikut orang. Sis lg kenal bdn sendiri. 😉

mmng kena try n error.. klau anak & badan awak rasa oke, telan jela.. rasa x oke stop terus..

ikut bdan anak rsanya.. mcm sy mkn yg brangin mmg ank kembung.. mkn pedas ank cirit..

Saya tak pantang apa2 makanan/minuman. Terpulang pada awak untuk try&error. 😊