Cara maintain susu badan

Hi,mengikut bacaan sy cara nak maintain susu badan adalah dgn keep demand max 3jam.. so baby sy df setiap 2-3jam dan sy bagi sebelah breast saja setiap kali feeding sbb takut tak dapat hindmilk pula kalau tukar2 breast, baby sy menyusu tak sampai 10minit... adakah tadah dgn silicone milk collector (breast yg sebelah semasa df) tu dpt maintainkan susu badan? #seriusnanya #bantusharing

2 Balas

cara nak maintainkan susu badan adalah dgn menjaga demand (permintaan) tak kisah dr baby directfeed atau awak mengepam, maka supply (pengeluaran/penghasilan) susu badan awak akan sentiasa ada. bukan dengan keep demand max. tengok berapa kerap baby awak directfeed. kalau awak kata baby minum setiap 2-3j sekali. then just ikot the baby flow awak itulah demand baby awak. awak kena bagi baby directfeed both breast, contoh sesi pertama sebelah kanan. utk sesi kedua bagi pula baby directfeed sebelah kiri. jgn bagi sebelah ke. kang breast awak jadi unbalance. nak pastikan baby dpt hindmilk pula tunggu sampai baby yg lepas sendiri breast awak masa baby directfeed tu. lagi satu boleh tengok berak baby if berak baby warna mustard, ada kenaikan berat badan setiap kali checkup, baby tido lena selepas menyusu mean baby dpt ausu hindmilk tu. cuba offer lebih dr 10min. Macam mana awak nak increase milk supply? Antara perkara yang boleh dilakukan 📌Menyusukan anak dengan kerap (kosongkan breast) 📌menyusukan baby pada waktu malam sebab milk production pada waktu malam lebih baik. 📌Selepas susukan anak, awak boleh marmet selama 2min untuk stimulate breast & create demand. 📌Buat power pumping 2x sehari (12 tengahari,12 malam) ataupun cluster pumping untuk create demand.

kalau menyusu tak sampai 10min, bg breast mana2 pun tak dpt hindmilk sis. hindmilk ni bila kita menyusukan baby lebih dari 15min. & nak maintain susu ni bila sentiasa ada demand (baby menyusu) so breast akan supply susu.