Period selepas bersalin

Mengalami period lebih 7 hari selepas bersalin sebulan. Tpi hari ke-7 sikit2 sudah. Siapa pernah mengalami sprti bgni? #ingintahu #1stimemom #advicepls

1 Balas

Dlm Islam, darah keluar drpd faraj selepas bersalin dinamakan darah nifas. tempoh minimum: sehari semalam . Tempoh maximum 60 hari. Jika dlm tempoh 60 hari tu, darah terhenti (naqa') selama 15 hari, hari ke 16, darah yg keluar dinamakan haid. Apa yg saya faham daripada soalan puan ni, Selepas sebulan(30 hari contohnya) puan bersalin, darah keluar lagi dlm 7 hari, maknanya darah berterusan keluar selepas bersalin masih dinamakan darah nifas, tak kisahlah ia keluar banyak atau keluar macam spotting. Ia masih dinamakan darah nifas (kemungkinan nak hujung2 tu).

2y ago

tq krna mbri perkongsian