Mommy stress

Mcm stress bila tgok mommies yg due jan tp dah bersalin bulan dec . Kita ni rasa takut.. dah ler takde turun tanda lagi..contraction palsu je ada . And lately ni byk pula keputihan keluar . Kdg likat kdg cair mcm air. Husb ajak gi hosp utk cek samada air ketuban atau tak tp hati ni kuat ckp yg tu air keputihan hmmm.. mommies ada suggestion tak ? Better pegi hosp atau tak ?

9 Balas

Sy dah 39 weeks dah belom bersalin jgk. Sy positif jelaa baby sy memang keluar ikut due date yg doktor berikan, sebab tarikh first and last haid tu memang sy rekodkan dlm aplikasi flo. Dlm aplikasi tu pon ada due date yg sama dgn yg dr bagi. Cuma mungkin ada momies yg lebih cepat persalinan dri kita tu kira rezeki dia. Apa pon tetap sabar menanti si kecil🤍

Tanda bersalin diacharge putih bercampur darah, window contraction semakin dekat. Air ketuban pecah. Dia kalau pecah tu air turun laju mcm kencing tu. Kalau takde means belum masanya lg. Awk dah berapa minggu? Next check up bila? Kalau dh lebih 37w nak pergi ok je check jalan. Cumanya kalau takde tanda obvious mcm kat atas tu klinik / hospital kerajaan susah sikit nak layan

5mo ago

Aah lendir tu. Air ketuban ada juga leaking. Tp air ketuban jernih je mcm air kosong takde bau. Sy pernah pecah tu dia turun laju je taknak stop. Ada yg leaking sikit2 cuma susah nak detect melainkan scan tgk air ketuban. Kalau ketuban awk keruh lagi kena check sis takut baby distress. Berbalik pada soalan awk, kalau awk yakin tak pernah ada masalah keputihan or gbs, tak salah awk pergi check dulu. Dah hujung2 ni selalunya mcm tu lah kena get ready nak bersalin

Tanda bersalin selain lendir semua, air ketuban pecah semua ialah sakit perut dan baby mengeras secara serentak dalam masa selang 5 minit mesti ada. Yang ne dah kira jam, tunggu beberapa jam dah nak bersalin. Kalau tunggu hari nak bersalin pulak baby selalu mengeras dan selalu nak terkencing.

sy plk lendir sllu kluar..dr kata air ketuban jernih..so sy bt xthu..bila g tmujnji bru thu air ketuban semakin berkurang..mungkin keluar sma2 ngn lendir tu tpi sy xperasan..kontraksi n tanda lain xde pla...

saya pon 37weeks 6days , due jan jugak tengah lalui benda sama mmng stress fikir . . semoga urusan kita semua dipermudahkan . .

5mo ago

insyallah

sama la kite 38w6d tapi masih blom turun tanda perut je kdng² mngerass

5mo ago

try jalan ii mall .biasa sy kalu pergi jalan satu mall..balik ii rumah x lama rasa baby nak bersalin..terus pergi haspital..

saya dah 39 weeks tapi masih takde tanda² lagi 😭😭😭😭

5mo ago

Kita 40w sdh wakkk 🤣🤣 sama xd tanda2 lg

sme la dgn sy..x de tanda juga..keputihan pon sme..humm

Sama tp jgn stress, nanti bby tkmo kluar