Cara tambahkan berat badan anak

mcm mne ye nk tambahkan berat badan anak.. anak saya 6 bulan.. berat cuma 4.9kg je.. line merah.. sy buntu.. susu bdn ade dan bnyk mmg anak minum susu.. makan pon sudah tapi tetap naik sikit sangat ... sy jd stress bila org tegur ank saya kecil dan ringan.. any one can help me? 🥺 #pleasehelp

1 Balas

Awak kerap menyusukan anak tak? Awal2 ni kena jaga jadual minum susu anak. Kena make sure anak kerap menyusu…mcm saya masa anak umur 0-1bulan 1-2jam sekali bagi susu…naik 2 bulan 2-3jam sekali, skrg ni anak umur 4bulan paling lewat pn 4 jam, kalau dh 4 jam tak menyusu saya sendiri akan bg anak susu… tp biasanya 2-3jam sekali akan menyusu… pstu kalau nk cpt naik bagi susu time malam… kena make sure jgk time menyusu anak lama… mcm saya try pam susu dlm botol n tgk anak minum berapa banyak, anak saya skrg 4oz setiap kali minum susu. Kalau direct bf dlm 15-20minit cmtu…. Anak saya masa lahir 3kg sekarang 4bulan dah 6.5kg alhamdulillah… now baby awak dh boleh makan kan? Makanan yg boleh tambah berat anak ialah cheese, unsalted butter, pisang, avocado, ayam, telur… maknan ni kena try n error takut anak ada allergic. Ada makanan yg umur 7bulan ++ baru sesuai utk kenalkan dkt baby… kalau awak nk tahu fsl pemakanan boleh tgk group fb Happy Baby Foods Malaysia (HBFM)… kt situ ada banyak tips fsl pemakanan