Susu ibu tak mengenyangkan

Mcm mne ya nk bagi susu badan jadi pekat dan mengenyangkan baby.. ? Baby sye,minum susu badan saya mcm x puas..bila saya pam,mmg nmpk cair susu tu..kiri kanan sama cair...lepas 10minit pam,baru keluar susu yg pekat tu... Kalau nk pam dulu baru bagi,jenuh la... Lagi2 kalau malam2 dia bangun tu.. susu cair sgt sampai baby asyik jeluak je sbb terlebih hisap susu agaknye... Bila tukar formula,buat 2oz je dh bg baby kenyang siap tertidur..kalau bg susu badan,susah sgt nk tidur lena..mesti dia cpt terjaga sbb lapar agaknye... Bila Minum formula, mata cepat layu terus tertidur.. kalau minum susu badan,dia tertidur tapi lepas dia tercabut sendiri dia sedar balik lepastu nangis nak susu lagi... Ada tak tips nk bg susu badan pekat dan mengenyangkan? #pleasehelp

2 Balas

hye pn. good question. sini sy nk explain beza susu badan dgn fm. susu bdan produce ikut keperluan & umur bayi. size perut bayi kecik je pn. susu kita produce ikut bnyak mana baby minum per session. kualiti susu plk ikut keperluan umur bayi. awal2 bawah 3bln mmg susu nampak cair. bayi akan lebih kerap menyusu sbb susu cair n itu mmg keperluan bayi. awal2 ni pn tk perlu pun pam. sbb pam & suction bayi tk sama. suction bayi time skrg ni mild n pam plk kuat. nnti jdi oversupply, sgt sgt susah n sakit. so tk perlu pam pun, just direct feed je. 1 lgi susu ibu ni ada 2, foremilk & hindmilk. foremilk yg cair, susu part yg awal 15min. hindmilk susu yg lebih pekat n creamy, susu yg lepas 15min. sbb tu bila pn pam, pn perasan lepas 10min bru susu nmpak pekat. mmg biasanya gitu. Cara pn nk pekatkan susu, sebelum pn df ke baby, picit puting, urut2 sebelum offer df. Dan berkenaan fm plk. susu formular, mmg dh pack dgn nutrisi yg pengilang dh buat. baby tk perlu tunggu untuk dptkan protein dlm susu mcm yg dia perlu "usaha" untuk dptkan hindmilk. sbb tu sekejap je minum, dia dh kenyang n tido. susu badan dia perlu latch, massage guna lidah dia, then breast kita akan produce susu, bru susu keluar n baby isap. baby kena "kerja keras" gitu. tpi fm ni nyot nyot, susu laju je masuk tekak.

1y ago

ouh mcm tu... wow baru tahu..thank youu❤️