susu bdn drop

mcm mne nak tau susu bdn kita drop ye. sbb sy df tk prnh pump. jd tktau selama ni brpa byk susu sy. kdg2 baby ada jgk meragam mcm bg sebelah je tk ckup. dlu bg sebelah ckup je. then dlu klau bby hisap sblh mst kuar susu basah baju. skrng dah tkde basah bju. pastu breast tk prnh rse keras dah, asik lembik kosong mcm tkde susu je. walaupun gap 2-3 jam pun still lembik. tp bila picit ada je kuar susu. huhuhu. normal ke ye? usia bby 4 bln.#firstmom #ingintahu

4 Balas

susu awak xkn drop selagi ada DEMAND dan SUPPLY. Selagi mana awak jaga both ni inn shaa allah susu awak maintain dn cukup utk baby. amount susu yg terhasil akan ikot demand (permintaan) dr baby awak. itu kita panggil let down reflex (LDR). dimana fasa ni susu tengah nk sesuaikan diri nk ikot demand baby. mindset awak kena ubah yg breast keras/padat/penuh/berat petanda susu badan meriah. bila breast bengkak itu bermaksod awak xmengeluarkan susu secara effective. tak semestinya breast lembut/lembik/ringan bukan petanda susu bdn kurang. susu ada je tak perlu risau. baby meragam bukan sbb susu tak cukup. itu cara baby berkomunikasi dgn awak dear.

7mo ago

most wc awak😊. selagi ada demand (permintaan) dr baby awak, selagi tu supply (penghasilan/pengeluaran) susu badan awak akan ada. yg penting awak kena enjoy masa baby menyusu. jgn stress❤️

takde rasa ke susu refill? Kan bila bby keep hisap Ada time akn rasa Susu tengh refill. rasa kebas breast. Dan bby akn hisap laju. Tu tanda Susu tengh bnyk. then slow.. bila bby keep hisap akn Ada balik rasa kebas breast.

7mo ago

@fatin sy rasa smpai skrg bby dah setahun 4 Bulan lebih sis..

dulu tu masa anak nyusu sebelah sebelah lg basah baju sbb susu belum regulated dgn demand anak. sekarang takde tu normal bukan tanda susu takde. berat anak naik kan? mana datang berat dia kalau bukan dr susu puan 🤗

susu mmg lama2 dia takkan basah dah sebelah. bukan susu drop https://vt.tiktok.com/ZSNm3HHXJ/ boleh baca sini utk lebih meyakinkan

7mo ago

tq sis