Kuning bayi

Mcm mane nk kurangkan kuning bayi ye.semalam check 166 sekarang naik 200.risau sangat sangat #SeriusTanya #firstmom #ingintahu #bantujawab #bantusharing #mintadoa

22 Balas

masa anak sy kuning mcm mcm sy buat . sy bf + mix fm (nurse suruh) tiap 1 jam sy kjut bby utk nyusu . mmg penat sikit lagi anak sy kerjanya tidur . bg laa direct ke apa dia tknk hisap .bg botol bru dia hisap jd sy pam masuk botol . nurse sy pesan jgn lebih 3 jam tk nyusu kuning akn naik tggi . nurse suruh sy bg 2oz tiap 1 jam utk bykkn dia mbuang . - jgn mkn bawang putih , lada hitam apa smua . ni mmg nurse yg ckp ye bkn sy memandai je . - tidur jgn bergelap . kuning aktif waktu malam . so sbln laa sy on lampu time tidur . - try cari daun dukung anak , buat mandi . sy basuh bersih2 termasuk akar dia skli . pastikan bersih bebtul2 ye . sy ramas masuk dlm air mandian dia . Alhamdulillah turun . masatu dlm 3 hri jgk sy buat . dari 10 lbh jd 9 pastu 8 trus 6 . pagi petang sy buat . semoga bby awak cepat sembuh dri kuning ye . selamat berpantang .

hmm mcm sya,misi ada bgitau kalau ank darah sama dgn ibu cepat turun,if bukan agak lama sikit nk turun,not sure lh ank sya ne sama darah dgn saya ke tk sbb sya darah o+ tpi Alhamdulilah cepat turun,cuma sya boleh kongsikan kerapkan susu baby sejam,sejam then utk makan sya pantang tk letak halia,kunyit,lada hitam atau makanan yg boleh buat dalam panas even jamu pun big no taw then sya makan anggur hitam selama sya pegi kk Alhamdulilah result anak sya dari stay turun,turun sampai discharge ambik masa 2 minggu juga turun kuning,lpstu sya tkbedung ank sya time tidur wlpn end up nnti baby akn tidak suka ye utk dibedung tpi tkpelah sya fikir demi nk cepatkan turun kuning ank sya bio je ank tk bedung,melainkan waktu mlm sya selimutkan je itupun misi bgitau sya tkyah bedungkan ank kalau ank jenis tk kembung.

baby sy detected kuning waktu masuk nursery sb hypo bacaan 171, malam ke2 cucuk naik 174, dpt discharge bacaan 164. selama 2h3m minum fm dr wad & sedikit susu bdn sb breast sy bengkak masa tu. . otw balik hasben beli susu lactogen sb kwn dia suggested. lps 3hr discharge tu g kk check up bacaan turun 118, Alhamdulillah. . tp mmg baca review susu lactogen mmg byk org ckp baik utk cpt turunkn bacaan kuning baby.

Anak saya no 2 alhamdulillah tda kuning dri 80 turun 60,petua saya banyakkan anak menyusu susu badan atau sisu fm,jgn makan mkanan yg ada wrna kuning cthnya,halia,kunyit,atau elakkan bg baby pkai kain or baju wrna kuning ni nurse yg bgitau ya.Last sekali,saya masa mengandung saya amalkan minum air kelapa lepas bersalin pun minum air kelapa juga,minum air banyak2 ye, fikir positif saya ye

anak saya pun dulu tinggi kuning sis . macam macam petua org tua saya ikhtiar akhirnya semua tk berhasil . menyusu pun setiap dua jam pun saya buat tpi bacaan still sama . akhirnya saya biarkan dan tawakal je dengan allah . sehingga lah baby kena buat prolonged jaundice . akhirnya result dia tkde apa apa pun . hampir sebulan juga baru kuningnya elok .

6mo ago

ye sis betultu .

Semua petua saya pon buat juge. Tapi ade org pesan tidur dgn baby kuning elakkan tidor dlm keadaan lampu tertutup. Orang kata seeloknya biar lampu buka. Alhamdulillah bacaan semakin turun mendadak pastu buat mandian air kedai cina plus rebus sekali dgn daun anak dukung, kucai . Tips saya yg pernah buat la. Bole la try

kalau mcm sy hri tu, baby sy ada g6pd bacaan kuning pn tinggi.. sy bg baby jilat ribena.. letak kat jari kita sikit lepas tu letak dekat mulut baby bg dia jilat. Alhamdulillah pergi kk chexk kuning 2 hri je da x pyh dtg balik sbb kuning cepat turun. ribena tu ribena yg belum kena bancuh ye. sis boleh la try..

6mo ago

takboleh awak. jangan suggest yang bukan2. keperluan baby newborn hanya susu. delete ye comment awak ni.

baby brp hari sis? dia membuang stiap hari tak? baby kuning ni mmg suka tidur sis, Kita xboleh tgk je dia tidur, kena kejutkan dia utk berjaga .. dpt dlm 30minit-sejam pun okay la .. btw sis darah o ke? sy darah o baby sy discharge kuning day 38, mmg xley buat ape sbb ibu darah o lgi lmbt kuning turun

kerapkan bagi baby menyusu..mcm Anak Sy prolonged jaundice..Sy susukan setiap sejam.. breastfeed cmpur susu formula..klau bagi kuat tdo..kejutkan baby utk menyusu..semakin kerap baby kencing dan berak.. semakin Cpt kuning baby trn

Anak sy dulu sebulan lebih.. dia prolonged jaundice..tiada cara lain lg, hanya si ibu wajib kerapkan Beri susu pd anak sejam skli.. terutama tgh mlm wajib alert.. pastikan anak kencing & berak acap kali ya.. klau ibu bf baby, jaga pemakanan ya..