Macam mana?

Mcm mana nk buat kalau kita sebagai isteri mmg xpandai nk tegur apa benda yg kita x suka suami buat.. mcm sy , sy lebih pendamkan saja.. memang sangat berat mulut saya nk luahkan.. mungkin sbb ego.. nk bagitahu dalam wasep pun malas . Tp dalam fikiran selalu fikirkan semua bnda yg kta x suka tu.. kalau korang, buat mcm mana? #pleasehelp

3 Balas

Biasakan untuk luah apa yg awak pendam. Kalau pendam lama2 jadi kesan pada kemurungan. Tapi kalau nak luah, pastikan dalam keadaan yg bersedia, bukan dalam keadaan emosi. Pastikan masa dan tempat yg sesuai. Contohnya mase tu keadaan suami sibuk, atau tengah stress dgn kerja, mmg tak patutlah tegur. Mungkin boleh ja cuba untuk luah mase nak tidor tu ke. Cakaplah baik2 sambil pegang tangan suami, gunakan ayat yg tak menyakiti perasaan dia. Nada pun biar nada yg lembut, bukan nada yg marah. Baca doa dalam hati sebelum bercakap. Komunikasi suami isteri ni penting. Biasakan meluah. Biasakan menegur. Tapi biasakan meluah dan menegur dalam keadaan yg sesuai, emosi yg baik, dan ayat yg tidak menyakiti. Kalau kite bercakap dalam keadaan yg marah, ayat pun kasar, benda tu hanya membawa kepada pertengkaran yg lebih besar, dan tinggalkan kesan rasa sakit bukan hanya pada suami, tapi pada awak jugak. Insha Allah, semoga Puan dan pasangan sentiasa dalam lindungan Allah SWT. Amin🌷 Sekadar pendapat. Sy pun seorang isteri yg sedang “belajar”.☺️

klau sy... sy bebel je... lantak lh dia nk dgar ke tak... janji hati x pendam apa ii, klau pendam nnti makan diri sndiri balik ... bahaya dan x elok utk kesihatan, ok lah bebel kt pasangan.. berdua je tahu, jgn cerita kt org luar hal rmh tangga

2y ago

Sama dgn sy..bebel kn jela..dh puas bebel nnt kita senyap..pastu baik sendiri..hahaha..nasib baik husband sy jenis, kalau sy bebel dia diam je…pastu dh abis bebel sy tnye “paham tak”…hahaha…

bgitau je terus. xyah nak pendam2. bila x bgtau die ingt kite suke je ape die buat tu. so x suka bagitau je. communication penting dlm relationship.