Mata baby lari sikit

Mata bby sy sblh kiri kadang2 nampak mcm lari sikit..ada tak apa rawatan ye,atw nti ok sndiri..da tnya nurse kk ckp xble bwt apa je..hermmm #ingintahu

Mata baby lari sikit
8 Balas

mcm sy rmai tegur ank juling ular. dri 2y dh juling ular tu. tp sy xprasan. org skeliling pon diam,konon tkut kite ni malu la klau bgtau. so satu hri tu sy prasan sndiri, tpi bile g kk nurse tu gtau yg die xnmpak pon mate ank tu juling ular. so die suh sy rakam bile2 mte ank tu juling. adoi penat. mcm mne nk rkam klau mnde tu skjap2 je jdi. kdg time nk rkam tu dh jd normal balik. so smpai hri ni sy xdpt rawatan lg.

4w ago

betul tu,pastu puan izati mcm mne blh dpt rawatan tu ye. nurse xbanyak tnye mcm nurse sy ke 😅

tak silap kalau newborn memang normal mcm ni, otot mata dia belum kuat lagi untuk coordinate pergerakan mata tu. tapi saya tak sure sampai usia berapa patut dia akan elok sendiri. seeloknya sis minta refer pada doktor, nurse kadang pun tak berapa tahu juga.

4w ago

cakap kat misi, nak jumpa & bincang direct dengan doktor. then kalau doktor pun mcm buat acuh tak acuh, minta refer pada pakar. kalau tak dapat juga, mungkin jalan terbaik adalah pergi swasta. at least dapatkan refer letter dari swasta.

Umur baby sis brp bulan.. kalau mak2 ade keraguan, boleh cakap ngn misi utk refer doc kat kk tu.. nanti doc akan bagi surat refer ke hospital.. mcm kes saya dlu, anak mata mcm kuyu mcm mengantuk.. ramai tgur jd saya refer doc..

4w ago

Kalo mcmni, awak blh p terus je kat hospital besar. Awak kena cerita lah dekat doc sana dekat kk misi kata sekian2..

Cik boleh pergi pakar utk rawatan. Saya ada anak saudara yang mata macam ni. Tak ingat spesifik nama utk komplikasi mata ni tapi insyaAllah boleh dirawat cuma ambil masa.

4w ago

Saya gak pasti cik area mana. Tapi boleh ke ara damansara medical centre. Mostly hospital2 besar ada pakar. Boleh try jugak hukm ke ppum ke. Mata macam ni mmg tak boleh operate rasanya saya tak pasti tapi nnti dr akan suggest pakai spek mata tebal utk calibrate power mata. As time goes by bila kerap pakai spek, power mata akan menurun. Jadi ibu ayah kena prepare duit lebih sikit sebab spek mata akan bertukar2 dlm 3-4 bulan

Anak saya mcm tu tpi bila. Tanya doktor dia bgtw selepas 6 bulan nanti dah ok

4w ago

bby da 9m skrng

Alamak, takut lazy eyes

4w ago

Ank saya lazy eyes. Ramai sangka ank sy ngntuk nk tdo😆tapi ok je skrg. Normal..

misi x refer doc ke

4w ago

tkda,sy da tnya 2 kali

newborn normal je

4w ago

bby da 9m