HB Low sepanjang kehamilan ketiga

Masa mengandung anak ke tiga diuji dengan HB low seawal 14w. Doktor sarankan tukar ubat kepada Iberet. Tapi naikkan dos sehari 2biji..sebab hb takde peningkatan.. Yang paling seronok makan nie tak kena sembelit. Pembuangan Alhamdulillah lancar. Suka minum dengan air oren bila nak makan ubat nie. Boleh juga add on Vitamin C makan sekali serentak. Nie apa yg doktor saya cadangkan lah. Yang paling penting kerapkan makan buah buahan & sayuran yang tinggi serat sebab nak elakkan sembelit.

35 Balas

Saya makan zincofer dari awal pregnant, takde peningkatan. Kadang2 turun sikit, maintain. Pastu doc tukar iberet, laa sekejap je bacaan naik, walaupun sikit 😅 Masa tu dah 3rd trimester dah. 😂

6mo ago

Ooo gitu. @Nursyafiqah Eeran & @meyrapelzah. Maaf ler, saya taktahu pulak dulu masuk dari bontot 😅🫠