HB Low sepanjang kehamilan ketiga

Masa mengandung anak ke tiga diuji dengan HB low seawal 14w. Doktor sarankan tukar ubat kepada Iberet. Tapi naikkan dos sehari 2biji..sebab hb takde peningkatan.. Yang paling seronok makan nie tak kena sembelit. Pembuangan Alhamdulillah lancar. Suka minum dengan air oren bila nak makan ubat nie. Boleh juga add on Vitamin C makan sekali serentak. Nie apa yg doktor saya cadangkan lah. Yang paling penting kerapkan makan buah buahan & sayuran yang tinggi serat sebab nak elakkan sembelit.

35 Balas

1st pregnancy mkn zincofer kk bg x ssuai, pastu doc ade ckp since appt sebulan sekali n nk pergi kk balik kdg2 leceh, if mampu doc suruh beli iberet or maltofer. sy main try je beli iberet mmg ngam trus. hb x pernah x cantik. tp smbil tu sy jaga jugak la cara mkn like mkn minum manis n kafein weekend je. jarakkan 2 jam dgn susu ape sume. smpai nk beranak hb mmg 11 ke atas je alhamdulillah

Saya makan zincofer dari awal pregnant, takde peningkatan. Kadang2 turun sikit, maintain. Pastu doc tukar iberet, laa sekejap je bacaan naik, walaupun sikit 😅 Masa tu dah 3rd trimester dah. 😂

5mo ago

Ooo gitu. @Nursyafiqah Eeran & @meyrapelzah. Maaf ler, saya taktahu pulak dulu masuk dari bontot 😅🫠

kita geng hehe . saya dari awal lagi makan iberet , hb okey je cuma lepas kk tukar ke zincofer hb makin drop . pastu tukar balik makan iberet tapi 2biji sehari . milo n caffeine mmg taprnah tinggal 😅 tp alhamdulillah hb makin naik

6mo ago

@anonymus . yaa betul hihi . kk saya tak bekalkan saya 4sekawan tu pun🥺 dia cuma bagi iberet 🫠 tp perit jugak nk makan pun haha

sy pun low awl 14mnggu 9.7 lps tu sy aml zinkcafer mnum bersama pati delima gulsan hb cantik je trus naik 12.7 kini kandungan sy 23mnggu alhamdulillah.para ibu try lh pati delima gulsan. kulit baby kluar nti pun cntik je

5mo ago

okey baikk.. Tq for info ☺️

awak try minum marigold guava pink..sy pregnant ank no 4 nie skali jer hb drop ke 10.7..klau x dri ank no 1 cmpai 3 memg mslh hb..ps tu dpt tips suruh minum air tu..so far setakat nie hb da xdrop..tips die before g checkup or cek hb minum air nie dulu..

sya pun mkn... alhamdulillah hb naik mendadak... dri 10.0 naik 11.5. kerap membuang jgak mkn ni... nak lagi baik, makan buah delima stiap minggu... sya amalkan cmtu. sy mkn buah delima... slpas mkn ibret wktu pgi, sya mkn buah delima...

6mo ago

Alhamdulillah.. Ramai yang serasi. Naik hb kita pon tak susah hati.

iberet ni kena ke saya masa mengandung tahun lepas fuhh sehari lebih dari 15 kali cirit birit. masa 1st week makan. then ok semula & hb pun better then before. tapi itu la ngeri kesan awal dia tu. keluar masuk tandas sehari tu 😅

alhamdulillah mngndung kalini sy x mkn ubt darah dh cantik. sbb sy Amalkan makan Jambu Batu tu.. ramai yg suggest makan jambu tu.Sblum ni sy try ubt smua x leh telan, Daging kambing kerang smua tk naik jgk. Just makan jambu jr ok

salam..sy nk tny..hb sy pn dh mauk trimister ke2 ni drop..bru ni check up hb btul2 ats pgr je ao dktor suggeat mkn iberet ni 2bji sehari tp lupa nk tny 2biji tu skali gus mkn ke atau jrk2 sebiji pagi sebiji mlm...ad sapa2 tau x?

Sy anak no 1 2 3 ni makan Obimin ja. Tpi kat Kk xde obimin kena beli sendri kat pharmacy. Senang makan 1 bijik ja. Xyah dah makan acid folic semua. Semua dah include. HB maintain ja kalau drop pon still ok atas 11.0. Blhla try