anak 6 bulan setengah dah tapi xnak makan

Mamy2 smua anak saya dah 6 bulan stengah. Mmg memih xnak mkan. Asyik ketip mulut and tutup mulut pakai tangan. Bagi la teksture bubur tu halus ke kasar smua dia xnak. Masa awal tu bubur pumpkin or bubur carrot dia mkan je even xbnyak. Skrng ni even bubur carrot or pumpkin pun mmg dia xnak dah. Apatah lagi brocoli bayam smua tu lagi dia xnak. Tapi bagi snack buah elok je mkan pakai feeders tu. Timing bagi bubur pula xnak. Mcm mna ye? Dah la beberapa bulan ni berat naik 100g mcm tu je. Risau pula. #firstmom

5 Balas

anak i pun sama reject makan. i try buat creme brulee. alhamdulillah dia makan. betui la komen komen mommies yang lain. kena pelbagaikan menu, takleh stick satu ja depa takmau makan. macam kita la, ada hari nak makan sup, ada hari nak makan western. entahlah actually stress jugak, tapi kalaunkita stress muka mencuka, anak pun ikut tak happy lagilah takmau makan. sabaq okie! cer cuba suggestion mommies yang lainb

4w ago

teloq kuning sebiji cheese i guna parmesan cheese(ikut nak letak banyak mana) full cream milk/formula milk(masak dulu) make sure anak dah pass teloq(takdak allergic) mix semua &kukus for 20-25minit.

Kalau ank tak nak bubur, boleh try bagi mee baby, finger food. Finger food ni contohnya awak buat jemput2 nasi ke naget homemade yang lengkap ada karbo, protein dan sayuran. Buat potato cheese stick ke. Inshaallah.. cuba ya. Jangan stress mommy. Memg akan ada fasa anak reject nasi. Its normal. Kena banyak try menu baru untuk anak. Kalau boleh, jarakkan masa menyusu dengan waktu makan jauh sedikit.

xbg bubur pun xpe je, carrot or sayur2 etc blh steam or rebus potong dlm saiz 2jari kita. pastu test kalau blh hancur bila picit dgn jari then blh bg je anak

It's okay. Don't be stress mommy. Pelbagaikan menu. Anak dah ada gigi? Kalau dah ada gigi boleh tukar tekstur jugak.

4w ago

pelbagai tu maksudnya sis masak macam2, jgn ulang menu yg sama je dlm 1mnggu tu. yg 4day rules tu xwajib ikut pun. try letak protien dlm makanan anak. try buat nasi goreng/bihun goreng ke. sup ayam ke. dessert ke mcm cheesekut, bubur sumsum

boleh try bg finger food