penyusuan bayi

hello mamas2 nak tny ad tk pernah yg bagi bby dia mnyusu badan dan susu tepung or any product susu? mksd sye campur.. klu mcm tu ok x? sbb mybe sy akan bkerja dlm baby umur 7 bulan or 8 .. skrg still 4 bulan so still direct .. ada x prna mcm ni? yg campur. tp tkut juga anak manja sngt nnt klu campur die manja dan ssh nk pgi kerja😅 so apa pndpt mommies2 ? yg prna mcm ni.. #firstmom #singlemom #ingintahu

7 Balas

my SIL, waktu anak 1st & 2nd dia, habis pantang 3 bulan dah pergi kerja. anak2 dia sempat fully breastfeed, yg sulung sampai 2 tahun, yang 2nd dalam setahun lebih juga. sis boleh buat tu. sis pam, nanti di ofis pun akan kena ada pumping session, bawa bekal barang2 siap2. balik freeze-kan, buat stok, boleh bagi ke pengasuh. anak umur atas 6 tahun dah kurang minum susu sebab dah mula makan inshaAllah jadi lagi senang kalau bila baby 7-8 bulan baru nak start bekerja. sis gali ilmu dari sekarang. boleh follow sis nadmasrom di ig & tele. dia banyak share tentang ni. moga Allah mudahkan urusan sis ya 💜

Awk dah cuba bg baby minum botol? Maksudnya minum susu bdn dlm botol. Sbb sy tgk kalau ibu² bekerja yg fully breastfeed, mereka akan pump di tempat kerja untuk buat stock ebm utk hantar ke pengasuh. Kemudian bila balik kerja baru direct feeding mcm biasa. Awak taknk fully breastfeed ke 🥺Sbb awak kan dah fully breastfeed sampai 4 bulan dah, awak taknk teruskan kee, maksudnya awak mmg boleh fully breastfeed, cuma kena rajin utk urus stok ebm je.

8mo ago

i see .. sb sbnrnya sy kurg fhm sgt ttg pump breast ni .. sb x prna lg jd x tau sgt.. sy pn x jug prsn baby berapa skli mnum sb dia mmg mcm non stop gak🥺so sy x agak sb igt akan df je smpai bila2 tp ad yg nk urus kn tula psl huhu..

saya dbf housewife,xleh bg pengalaman sdri tp share yg kakak saya la ye. dia now anak 1y, masuk kerja cikgu masa anak 3m, dr lahir sampai sekarang masih bf sahaja tak pernah bg fm. anak duduk taska minum ebm dlm botol la kan.. dia siang kerja jaga jadual pam, masa malam dgn weekends direct breastfeed aje. ok je anak sulung dia tu mak ayah dua2 kerja

sy ibu yg bekerja so far anak sy full susu bdn..start Dr pantang mmg sy da ajar minum bottle kdg² supaya mudah bila tgl di taska...

penah.. ok je.. saya epmom.. klu sempat pump, bg susu bdn la.. klu x, bg fm.. Tp skg da fully fm sbb x jge jdual pump, susu kering..

ok je. anak sye dlu dpt susu bdan smpi 9bulan je lpstu susu kering. dr nb mmg sye dh mix sbb susu jenis xmeriah.

awak cuba pump dn bagi baby minum direct dlm botol. boleh train before masok kije

8mo ago

kalau baby kerap menyusu bukan bermaksod susu badan awak kurang dear. tp baby awak jenis cluster feeding. jenis sat2 nak susu. awak cuba la try seminggu pump then tengok baby sekali minum berapa oz. saya mommy yg berkerja. mlm baby directfeed. siang mmg baby minum botol sbb tinggal dkt pengasuh