saya nak tanya

makanan baby yang da siap masak masuk simpan dalam chiller nutrien dalam makanan tu akan berkurangan tak ? plan saya sekarang ni malam masak then simpan dalam chiller keesokan hari keluarkan panas dan bagi baby makan . selalu nya pagi saya masak fresh then terus bagi baby makan tapi disebabkan kekangan masa saya plan macam tu .. #seriusnanya #bantusharing #ingintahu

7 Balas

ok je sis. cumanya makanan bby yg simpan dalam chiller tu buat bekas asing terus ikut berapa kali bby makan utk sehari. cth mcm ank sy dulu, sehari ank makan 2-3x. so ada 2-3 bekas. 1 bekas untuk sekali makan. setiap kali waktu makan sy stim/panaskan 1 bekas je. klo reheat bekas makanan yg sama berulang kali. yg ni baru nutrient makanan akan berkurangan. & bekas makanan yg anak xhabis makan jgn simpan balik dlm chiller ya.

1y ago

ada org dia lepas masak bubuh dalam 1 bekas makanan besar. then panaskan bekas makanan yg sama tu berulang kali time feeding. xhabis simpan. jgn buat gitu.

xde mslh pon awak. mcm sy berkerja. mmg sy masak siap2 lepas tu letak dkt chiller. xslh sy tahan 3-5 hari dlm chiller. dh lupa sbb skrg baby dh mkn mknn family. awak boleh cuba join group happy baby food malaysia. kalau pagi2 baru nak masak mmg sy xdn la😅. lewat keluar confirm sangkut jem.

okay je awakk. kalau plan nak simpan lebih lama (>3 hari) boleh simpan dalam freezer. kalau chiller selalunya saya simpan max 3 hari je. pasal nutrien tu saya tak sure pulak 😬😬

dalam chiller jgn lebih 3 hari, nutrien tak hilang. kalau frozen dia hilang sikit

okay je tu. saya max kan 3hari je dalam chiller.

ok je.

ok je