Hb darah semakin rendah

Macam mna nk naikn hb darah#ingintahu #firstmom

12 Balas

awak ada skip ubat tak? 1) boleh makan ubat sebelom tido dgn air limau/sunquick tanpa gula 2) kalau ada makan / minun yg mengandungi kafien atleast gap dgn ubat sekurang kurangnya 3@4jam sebelom atau selepas. kafien ni bukan kopi, nescafe ja. kafien ni terdiri dr milo, chocolate, tiramitsu, coca cola, tea 3) ada minum susu tak? if ada kena gap juga dgn ubat. atleast 3@4jam sebelom atau selepas ambik ubat. 4) boleh amalkan real food mcm kerang, hati, jambu batu, delima, ulam raja, etc 5) boleh try amalkan ganilia (tip ni sy dpt dr mommy lain juga) sbb hb sy pernah drop smpi 8.6. sy ada talasemia trait.

5mo ago

ada inform doctor tak masa awak skip ubat? if xboleh makan ubat awak kena inform. tahu kan fungsi asid folid? kalau boleh please please jgn skip ubat iron. asid folid ni fungsi bertujuan utk elakkan berlaku kecacatan pada bayi

makan iberet folic boleh cari kat pharmacy. makan 2 jam lepas dinner, sebelum tidur. saya dinner kul 8 biasa makan kul 10 lebih pastu terus tidur. jangan minum kopi/teh, air gas. makan iberet dgn air masak bukan susu. alhamdulillah saya dari 10.9 hb naik jadi 14

5mo ago

makan sebiji saja sehari tau. moga result Hb cantikk

boleh cari iron jenis ferrous fumerate + makan buah2an setiap hari + makanan yg tgi iron mcm kerang, ikan bilis, ikan cencaru, daging merah, sayur bayam,

Minum susu kambing calla milk lepastu amalkan makan kismis hitam . Hb saya dulu pon drop . Lepas makan kismis hitam hb naik banyak 🥰

5mo ago

wahh tq²🥰

Nutritionist suggest makan sayur betroot. Rebus je jangan masak lama. Buat sebagai ulam pun okay

sye minum susu calla milk lpstu mkn jmbu batu , cba try gulsan sis , tu pon bole naikkan hb kite

5mo ago

oh gulsan first time dengar👍🏻👍🏻tq

Saya macam macam dah cuba tapi tetap bawah 10. Try minum susu kambing Wildan, dari 9.8 ke 11.1

5mo ago

wahh tq sis🥰

boleh cuba jus Mamariam sis , Alhamdulillah saya punya hb 13 keatas

try makan delima, kerang, buah jambu batu. in shaa Allah mmbantu.

makan zincofer dengan minum air sunquick tanpa gula

5mo ago

boleh jugak tu makan iberet dengan air sunquick. sebab vitamin c membantu penyerapan iron. pastu jarakkan makan ubat dengan susu, sebab kalsium boleh ganggu penyerapan iron.