baby dah 2 minggu still kuning

macam mana ye nak bagi kuning baby kurang? haritu dah turun sikit tapi kuning baby makin naik semula#firstbaby #ingintahu

16 Balas

Takpa awak , kerapkan shj bagi susu badan either direct or bottle . Emosi ibu kena jaga ya . Baby first ni memang kita akan risau sangat2 sebab takde pengalaman. Baby saya prolonged jaundice . Hari ke 15 kuning dia masih atas 100 . Jadi kena ambil darah untuk prolonged jaundice. Result keluar semua normal Alhamdulillah. Nanti kuning dia akan hilang sendiri. Cuma ambil masa shj 😊

Ada org petuakan saya bgi baby mndi air cap badak yg diblend dgn timun(tapis amik air sahaja), sapu bedak sejuk dkt baby yg dibancuh dgn dgn air cap badak.. Klau boleh jgn bedung sgt... Sbb nk bgi panas kluar.. Ni org yg petuakan saya.. Saya pon bakal timang ank first bln ni .. Tunggu hari ja lgi.. Dokan saya😁

Anak saya sebulan lebih kuning. Tapi saya kerapkan saja bagi susu setiap 2 jam. Doktor dan Nurse pon cakap macam tu cuma leceh sikit sebab kadang2 bacaan turun lepas tu naik then sebulan macam tu turun dan turun..Alhamdulillah. Memang kena banyak bersabar, kerap susu make sure baby berak dan kencing

Dulu masa baby kuning, doctor selalu pesan kena selalu bagi baby susu badan kita. Nanti lama2 InShaAllah hilang kuning baby ☺️. Kalau orang tua2 suka bagi baby kena cahaya matahari, tapi mata baby kena tutup ngan kain takut kuat sangat cahaya kena. Semoga baby sis cepat sembuh dari kuning

3y ago

awak boleh campur susu formula.. supaya kerap berak.. sementara tu pam jgn miss.. bila baby dah turun kuning boleh sambung bagi susu badan yg di pam.. anak sy pun terpaksa campur susu sbb kuning.. seminggu lepas campur tu terus ok.. ni doktor yg cadangkan.. skrg anak sy dah 8m fully susu bdn..

kne kerap kn ssu sis..tu ja cre bg kung trun..krap kcing dan berak lagi cpt la kung trun..bce info nie ye https://my.theasianparent.com/cara-hilangkan-kuning-bayi?utm_source=question&utm_medium=recommended

sis jgn makan maknan yg ada halia n kunyit..jamu2 pun jangan mkn dlu..dan smntara ni kasi cmpur dlu dia mnyusu..susu formula jenama karihome dan breastfeeding laa..yg ni mmg pernh d cuba dan berkesan.

rebus daun belimbing buluh..then ambik air..rebus tu lma sikit Tau..smpai air tu jd color kuning ..mndikan baby .. InshaAllah kuning baby trun..sy Pon baby kuning jgk tp alhamdudillah 3 Hari jer

Mcm ank sy dlu dia jenis prolong jaundice, 2bulan . Bila check darah , hati suma ok . Mmg ada jenis baby yg kuning lama . Cuma kena pastikn dia sihat n checkup ikut doktor bg appointment

Mandikan dengan air herba kuning ada jual kt kedai. Mmg elok bg mandi dgn air tu. Sy anak kuning 250 bg mandikan sehari je trus trun 144. Lepas tu hari kedua mandikan trun lagi 99.

kerap bgi susu pasal kuning akan kurang lalu dy punya kencing n berak ...baby saya sidai skjap kat sinar matahari pagi setiap hari dalm 10-15 mnit alhmdulillah ok