Mertua suka banding

Macam mana nak hadap mak mertua yg bila bercakap tak fikir hati perasaan kita sebagai menantu. Dah la tiap kali balik rumah dia saya ni tkpernah berhenti ada je benda saya mengemas sbb tk suka tengok rumah dorang bersepah. Sampai hati mertua saya bandingkan anak saya dgn cucu lain. Padahal perkembangan budak semua kan lain lain. Saya faham mesti ada yg ckp saya ni tk bersyukur mertua ambil berat. Tapi kalau dh tiap hari sebut benda sama siap ckp anak saya ada symptom penyakit itu ini hati mak mana tk sakit. Kan lebih elok cakap benda yg baik2 . Cakap pun satu doa kan. Dgn nada bercakap dia lagi🥹 Lebih meluah kat suami. Nasib suami faham keadaan saya🙃 #mintapandangan

1 Balas

org tua awak, biasa la. even jadi ibu pun, tapi mcm tak faham perasaan ibu yg lain. entah la, saya pun kadang stress bab mcm ni, patut faham pkembangan tiap budak lain, saiz badan, warna kulit, etc la. tak sama. tapi still compare. maybe awak patut bgtau husband utk slowtalk dgn mak dia atau bila mil kata mcm tuh, suruh husband back up . apa pun sabar naa.