Keliru mengenai bayi

Macam mana kita as a first mom nk bezakan antara jeluak susu or muntah susu? Boleh terangkan ? Sebab saya keliru. #️ #pleasehelp #ingintahu #firstmom

4 Balas

muntah, macam paksaan/memancut. baby akan nampak tak selesa, sakit, menangis. macam kita yang dewasa ni kalau muntah, sangat lah tak selesa. jeluak/muak, susu tu meleleh je dekat tepi mulut. baby nampak relax je. kebiasaannya tak nangis. betul, ada yang masih confused. saya pun kadang2 ada tanya semula dekat ibu2, muntah ke jeluak? sebab dua ni perkara berbeza.

Jeluak ada tekstur ketul2 halus tu. Muntah pulak dia keluar air dan sangat banyak.

jeluak sikit meleleh je, muntah mancut mcm kena paksa keluar. mcm kita la jgk

Boleh tgk sini, info lengkap refer kat baby language kat fb

5mo ago

Bila perlu risau