Najis ketulan berwarna putih

Maaf tumpang tanya.. sy baru bersalin n baby baru 4 hari.. semalam baru discharge n kami masih lagi bagi susu formula ... saya perhatikan najis dia bertukar hijau/kuning dan ada ketulan putih.. ketulan najis putih tu makin membesar..bila baca katanya ada masalah hempedu tapi itu merujuk kepada najis putih... minta pencerahan semua.. gambar upon request.

4 Balas

Anak ada jaundice? Kalau takda nanti time nurse dtg rumah tanya nurse sbb ketulan putih tu seems not normal to me. For now kerapkan df baby to stimulate even takda keluar apa pun. Susu keluar sikit tu normal cos baby pun baru berapa hari so demand dia mmg sikit. Jgn terus fully depends on fm or overfeed cos too much fm is dangerous you see. Fm ni lambat hadam. Anak first saya dulu terus fully fm sbb in the end susu saya kering terus sbb tak stimulate. Second baby fully bf terus lapang kepala takda nk risau texture najis anak, anak kembung, anak ruam sebab fm. Tak perlu try error fm juga yg for sure cut cost. Yg penting semangat ya mommy 🥰

kalau ada najis putih x silap tu masalah penghadaman dan perlu refer ke klinik , kerapkan df normal kalau bru bersalin dpt sikit sbb perut bayi pun kecik je.

maaf nk tny ada bg bf?

4w ago

jgn pam untuk tengok susu ada tk. blh jd pam tk sesuai so susu tk boleh dikeluarkan. hasil pam tu bkn tunjukkan brp byk susu ada dlm breast, tp tunjuk brp byk yg mampu dikeluarkan je.