Baby 4 bulan = kahak

Maaf nak tanya.. Ada ibu2 yang pernah baby 4bulan demam x? Pastu ada kahak.. Boleh dengar melalui bunyian nafas? Ada cara nak keluarkan kahak tu x? Bawa pe klinik tp Dr ckp baby 4bulan xda ubat utk tu semua? Ada apa2 tips x? Kesian kat baby #firstbaby #firstmom #seriusnanya #pleasehelp #ingintahu

7 Balas

Sis anak saya haritu baru sebulan 28hari batuk kahak, 2kali bawa pergi neb & suction sbb kesian tgk dia nafas mcm tak selesa, jd nak ngempeng 24jam. kali kedua pergi tu time suction kahak banyak & pekat sgt, end up doct on antibiotik utk 5hari. Skrg recovery sikit tp bunyi kahak masih ada sikit tiap kali dia bangun pagi. Apa yang saya buat is tiap hari banyak kan bg susu supaya dia berak lendir, thats mean dia berak kahak & sambil2 tu kerap buat precussion kt depan & blkg badan dia.

Baby sy sampai 6 bulan ada kahak. Nk keluarkan tu agak susah. Mcm2 cara sy dh buat. Sy pergi neb.. Sy pergi suction tp kesian baby sakit..cuma baik pergi klinik kalau baby dh x boleh minum susu dan naggis jek. Sis kena jaga dy jgn mudah kena kipas, angin, selalu pakai stokin. Kalau bf. Sis elakkan minum ais. Ada org ckp x ade kaitan tp sy try mcm ada kaitan..baby mcm ni mmg mudah demam sis..

1y ago

Dy ada selsema ke?

masa awk bawa pergi klinik,disamping dr ckp xd ubat tu,ada x dr check apa2. dri segi prnafasan dan lain2? kalau xd g klinik lain. mungkin dpt neb. sedut kahak. nk cri klinik untuk sedut kahak kne cri review yg ok. atau sapu balm/minyak yg sesuai dan selamat untuk baby. sapu kt dada,blkg bdn. jgn beli minyak/balm yg pelik2. boleh buat teknik percussion. boleh tengok youtube.

Saya dari anak sorg sampai la 3 org anak bila anak batuk berkahak saya akan ikut petua org dlu petua dan mak saya sndri bakar bawang putih dan lenyekkan dlm mnyk masak or apa2 mnyak utk baby mcm telon ka then sapu belakang bdan dada betis tapak kaki pastu pakaikan stokin alhamdulillah kahak cair dan akn kluar kahak .

anak saya haritu batuk berkahak dan nafas berbunyi... bawa pegi kecemasan Dr bg ubat batuk n cairan titis kat hdung... anak saya baru sebulan... kesian kecik² dah bg ubat tp saya pakai Mamz Oil.. Alhamdulillah, kahak kuar melalui muntah... xsalah mencuba dan ikhtiar

kalau kahak sampai nafas berbunyi baik awak pergi hospital bahagian emergency. nnt dekat sana dorang akan bagi neb dkt baby utk cairkan kahak baby. if nafas baby smpi dada berlekuk mungkin baby akan kena tahan la. sbb bhaya kalau nafas smpi dada berlekuk ni.

baby saya prnah 4bulan batuk berkahak .bawak pegi klinik diorang bagi inhaler

1y ago

bukan inhaler awak. tapi neb utk cairkan kahak☺️