Nak tanya...

Maaf mummy, nak tanya. Bila sebenarnya boleh bersama suami? Adakah selepas habis nifas atau kena tunggu lagi?

11 Balas

sye pntang lame...ank 5 bulan lebih bru berani...sbb sye bersalin biase tapi uri baby sangkut...pstu kna seluk utk kluarkn uri...diorang jahit sampai dalam vagina...sye pntang smpai betul2 sembuh☺️ikot ats diri masing2 je setengah org hbis pntang dh boleh...mcm sye jahit byk sbb kna seluk😅😅ank dua bulan pun masih rasa pedih n sakit sbb jahitan x sembuh betul lgi

3mo ago

takot jangkitan kuman kalau gatal

boleh semua Nya Begantung pada Kekuatan Dgn emosi Sis ,janji makesure Hari terakhir Nifas Tu sis masuk cotton bud dlm faraj Untuk double konfem Kn Darah dlm kawasan faraj Tiada warnah Merah/pinki/coklat .

ikut atas sis.mcm sy tgu bdn dh betul2 ready.mcm nifas sy paling cpt habis 40hari ke atas.nk ikut cara org dlu2 lps 100hari lbh elok.mse tu bdn btul2 kuat

Saya mula2 tunggu 60 hari. Bila dah 60 hari saya sambung tunggu 100 hari. Lepas 100 hari saya sambung lagi 120 hari. Sebab kitonyo seriau 🤣

selepas awak yakin dah kering nifas, dan dah mandi wajib. sama macam kita period, bersama dengan suami bila dah kering period.

3mo ago

tq sis

macam saya tunggu betul2 kering dan bg badan bersedia dulu sebab rs mcm tak selesa. apa apa pun ikut badan masing masing 🤗

Yang penting bila dah habis nifas. Then it's up to you. Nak terus on atau nak tunggu sampai ready. Bincang lah dengan suami.

3mo ago

tq sis.

dalam islam, lepas habis nifas. medically, lepas 6 minggu. kalau nak tunggu lagi lepas tu atas masing2.

saya bersama dgn suami cukup 100 hari. seriau nak bersama selepas habis nifas 🤭🤣

Tnggu la smpai 60 hr ke..