Brest feeding

Maaf mohon pertolongan kpd ibu2 yang arif Mcmn nak tahu baby cukup bila kita breast feed? Mcm mn nak tahu time kita breast feed tu dia Terima susu? Lps bersalin dah boleh start pam susu ka? #firstbaby #pleasehelp #firstmom #seriusnanya #bantusharing

1 Balas

👉 bila kenyang, baby akan tolak puting kita bila kita cuba suakan kat mulut dia. 👉 kita akan tahu baby minum. dari segi ibu dapat rasa setiap kali baby isap kat breast, dan akan nampak/dengar baby menelan susu. 👉 normally kalau ibu bg baby hisap puting ibu, atau wpun xde lagi susu tp still bagi pada baby untuk dihisap. insyaallah dalam 3 hari susu akan semakin byk dan memancut2 keluar. please make sure gilir2 bagi susu pada baby. kali ni breast kanan. then kiri. jangan just utamakan satu je. nanti besar sebelah breast ibu tu. sometimes, ketika duk susukan baby di breast kanan, breast kiri juga terasa berat dan akan memancut keluar susu dengan tiba2. so, ketika ini bg mengelakkan susu membazir, kita boleh laa pam atau tadah yg belah kiri tu. ibu digalakkan minum air masak yg banyak. kurang minum air, kurang susu nanti. boleh ambil air horlick sebagai milk booster.