Luka bersalin normal terbuka

Luka saya dah hari ke 18 saya pelik sebab bau dia cam busuk bukan bau darah tapi bau cam bangkai patu pedih.. saya pon cek sebab dah bape hari bau camtu sekali cek benang tak tentu arah patu terbukak sikit luka... Kat Luka tu merah ii Ibu ii boleh cadang kan tak apa perlu saya buat.? Nak gi kk takut.. trauma kene jahit tak hilang lagi huhu.. #SeriusTanya #naktahu

7 Balas

lepas kencing keringkan dgn tisu dapur tu sis. atau bg kena angin pun boleh. lepas tu letak ubat kuning yg hospital ada bekalkan tu, nk mudah sis guna botol spray boleh sembur direct tempat jahitan. InshaAllah lagi kerap letak lagi cepat luka elok

cuci dgn air garam dgn asam keping . cuci dgn air suam .. lepastu bilas .. pedih sikit je .. untuk hilangkan bau dan kuman kat luka tu, lepastu kalau takut nak lap, dok je depan kipas , nnti kering sendiri ..

Better gi clinic/hospital psl mak saya dulu beranak kan saya, doc tertinggal kapas dlm rahim tak salah, sakit luka tak baik2 & berbau. Patut saman hospital tp zaman dulu mana la tahu nk saman menyaman ni.

Maaf ckp .. leps sis buang air kecik or ap ap lah lebih baik sis keringkn dulu , letk ubt.. setiap kli tukr pad or ap ap.. mmng darah bau busuk sis kena jaga takut kuman lagi😁

beli sitz bath ..rendam dgn garam Himalaya,,luka tu boleh cuci beli d farmasi ...kerap tukar pad dan setiap dari toilet kena lap kering dgn tisu

myb infection..cube basuh dgn air suam..klau x pedih blh gune garam.. pastu dap2 keringkan kawasan tu.byk lg ke darah..cube kerap tukar pad

It's better for you refer dengan doktor. Takut infection