Tongue tie

Hi, any Lactation Counselors here? Nak tanya ini tongue tie ya? Sebab anak I ada masalah utk latch dengan betul. Even i dah buat dengan cara yang betul. Bila latch dah betul, mulut dia jadi kecik balik hisap nipple ja. Nipple I jadi bentuk lipstick setiap kali lepas dia hisap. Ada sikit rasa sakit juga. Mulut dia kalau nak hisap pun tak buka luas sangat. Lepas raya ni baru nak gi dental clinic sebab nurse pun perasan mcm tongue tie. #concern #worriedmomhere

Tongue tie
5 Balas

Anak saya pun lidahnya sama mcm anak sis. bila latch nipple saya jadi bentuk lipstick tapi dia hisap elok je sampai kenyang. Aritu panggil LC dia ckp bukan tongue tie. Tapi tgk komen2 kat sini nampaknya saya pun kena bawa anak get checked lagi sekalii 🥹🥹🥹

5mo ago

Wslm awak.. haritu pergi KK check dekat bahgian klinik dental. Dia bagi surat utk refer pakar bedah mulut dulu. Tapi lambat lagi appointmentnya. 16/5 ni baru kena pergi jumpa pakar. Doc kata mild je tongue tie ni. Sebab anak hisap susu elok je kan. Dia kata kalau takda effect penyusuan, berat badan naik elok, mungkin tak perlu release. And kena tengok juga, sebab nipple jadi lipstick tu sebab latch tak betul and kalau baby takda masalah tongue tie dia akan refer kita ke klinik penyusuan. Tapi apa2 pun kene refer pakar dulu lah

Yes awak. Tongue tie ni. Awak follow ig bestnyamenyusu and dm diorang kat sana. Nnti admin akan bagi contact number lactation counselor berdekatan area rumah awak

Macam tongue tie. Awak boleh try pergi Klinik Famili Gravidities di Melawati. Doc kat situ boleh release tongue tie

6mo ago

Thankyou awak.. saya stay terengganu. Dah confirm dah mmg tongue tie

sy rasa ni tongue tie..awk cari grup fb happy breastfeeding msia. kat situ ramai LC yg blh bantu.

6mo ago

Okay awak.. thankyouuu

cuba cari HBM Breastfeeding Centre di Shah Alam Seksyen 13

6mo ago

owh jauh mcm tu