uri kat bawah... risau pulak

hi kwn², ade tak yg ada pengalaman mcm sy. td sy p scan doctor kata uri sy kat bawah. sy 13 minggu 6 hari.. dlm scan tu dlm 14w +. risau pulak bila tahu uri kat bawah tu. ade yg pernah mcm sy ke? uri naik balik berapa lama ye? ada apa² tips ke? atau apa² yg perlu sy elakkan? #ingintahu #firstmom

4 Balas

insya Allah sis, dalam minggu ke 30 plus gitu..uri akan naik ke atas melainkan la masa scan minggu 37 masih di bawah, kena tengok plak placenta previa (pp) type berapa..sebab sy dulu masa mengandung anak sulung, minggu ke 28, PP type 1..jadi doktor minta sy datang balik selepas 2minggu untuk consult dengan pakar..setiap kali solat, sy sujud lama2 & alhamdulilah uri naik atas balik..macam 1st trimester atau awl 2nd trimester, janin masih kecil lagi..ruang rahim masih besar untuk janin..xperlu nak risau sangat, tunggu nanti scan minggu ke28 tu..masa tu baru kita tahu uri di bawah atau tak..apa² pun kita enjoy pregnancy & kalau rasa sakit di bahagian ari² tu..sila pergi ke klinik atau hospital

saya pun doc scan uri kt bawah, sbb saya mengadu asyik cramp je. doc ckp tu sakit sbb uri tu kt bawah. saya 15 week, doc ckp awal2 biasa lah ada org uri kt bawah, nnti dah makin besar dia akan naik sendiri. kakau tgk perkembqngan baby ok, air ketuban ok n doc kata xde ape2 masalah pun jgn risau..xde ape pun.

2y ago

itulah baby semua ok.. hrp² nnt naik lah urinya kan.. terima kasih reply n kongsi pengalaman.. 😉

Alamak hri tu scan doc tak bagi tau psl uri pun, risau nya, ada ap tanda2 ke sis? cuma hri tu scan doc ckp rhim okey tak ada cyst ke ap, dia tak mention psl uri lak

2y ago

tak ada apa² tanda pun. sy pun tak de bleeding atau apa². doc kata biasanya akan naik sendiri urinya cuma sy risau je. cuma kene jaga² lah jgn dok lasak n angkat benda berat².

saya pun uri bawah week 11. scan week 25 dah naik. normally uri akan naik jugak. ramai je saya jumpe uri naik lambat.

2y ago

ooo alhamdulillah.. hrp² sy pun uri naik nanti. 8/2/23 nnt bru doc buat detail scan. tunggu 21-22w. terima kasih reply post sy☺️.