Pil perancang

Klau kita dah consume pil perancang 2 bulan lepas tu nak dtop boleh ke? Kk marah x ye

9 Balas

Kalau nak stop boleh. Tapi kenapa you nak stop? Sebab plan untuk pregnant balik ke? Nurse marah ke tak lantak dia la sebab you yg choose taknak sambung pil tu. Kalau nak rancang sendiri boleh, tapi pandai2 la double triple protection. And stop pergi ambil ubat dekat kk sebab ada lagi ibu2 yang betul2 memerlukan ubat tu untuk merancang kehamilan. Pil perancang ni ambik free kt kk tapi kalau nk beli luar mahal jugak la bg yang tak kemampuan.

1y ago

Ye sy dh stop cuma x berani ckp dkt kk lg.. and sy cuma ckp sy beli ubat diluar .. sy nk rancang sendiri sbb rse berat naik mendadak n lemau badan bila berisi ni 😅

Boleh no problemo kalau awak planning nk pregnant lagi. Tp kalau baru lepas czer tak cukup 2 tahun nurse/doctor ada lah bebel2 sikit. Tp dorang tak marah teruk pun. Biasalah bebel concern kan kita sebab baru lepas czer kan takut laa belum 100% pulih gitu

Nurse tak tanyapun kalau sis tak datang appoitment. Tak perlu amik lg ubat tu lg. Membazir plak amik tp xmkn ubat bukan murah. Kalau nurse tanya ckp nk rancang sendiri je dan suamipun setuju jd diorg xcakap ape dah

tak juga . bergantung nurse. kalau berisiko mmg mereka x galakkan kita berisi lagi .. tapi sebaik²nya selepas 2 tahun .

awak ambik je ubt tu kalau tk nak kena bising ke ape , dah ambik tah yah lah makan . ubt tu bole bgi kat kwn2 ke kluarge ke

1y ago

jgn la macam tu puan, taknak makan ubat tolong la jangan ambil ubat kat KK.. ubat tu bukan free ya?dibayar kot.. keluarga ke kawan2 nak ubat biar dorang yg gi klinik ambil sendiri.

kk x mrah pun.. paling2 misi Tanya knpa nk stop je .. tp klu awak berisiko, mgkinlah nurse x bg awak stop.

boleh je. sbb itu hak awak. kalau awak stop awak nk rancang sendiri ka?

kalau nk stop mkn jgn ambil pil dr kk dah ya..

1y ago

mcm saya tak pernah ambil pil dr KK lg stakat ni, anak 14m. nurse tanya pun awal2 tu 4 5 bulan je,ke last tanya masa 4bulan gitu..

boleh