cek air gula

kenapa saya 20w nak masuk 21w masih belum check minum air gula ya? korang check air gula masa berapa week? #fistimemomhere

7 Balas

kalau tiada keturunan kencing manis, pregnancy sebelum ini tiada kencing manis, bmi normal dan bawah 25 tahun memang lambat minum air gula. sekarang wanita 25 tahun ke atas yang pregnant wajib minum gula. ni misi di tempat saya yang cakap. saya tak ada keturunan kencing manis, taipi pregnant umur 25tahun ke atas, bmi lebih berat. 18weeks baru minum air gula. kawan saya ada keturunan kencing manis, pregnant umur 25 tahun ke atas, bmi normal, pregnancy sebelum ni sangkut kencing manis. 5weeks dah minum gula.

Sy sbbkn family ada sejarah kencing manis (bapa) dan bmi x normal. Minum gula pertama masa 12w xsangkut gdm, nanti repeat minum air gula kedua ni masa 28w. Alahai ingatkn tak akan merasa air gula lg dah smpi melahirkan 😂 dr kata sbb family ada history kencing manis dan bmi x normal jdi klu x sangkut gdm masa minum air gula first tu wajib kena repeat balik sblm beranak.

Saya 20w pun belum minum air gula. Saya ada tanya nurse, nurse kata kalau takde background kencing manis, bni normal, bawah 25 tahun mmg x minum unless kalau nanti berat tiba2 naik mendadak ke baru klinik suruh minum. Kalau maintain saja, sampai bersalin pun tak perlu minum air gula

saya 21weeks harini. 29 tahun, bmi underweight (sblum pregnant), family takda sejarah kencing manis. kena minum ayaq gula masa 28 weeks nanti. mmg skali ja klu takda sejarah family. nervous la pulak😅

cuba tanya nurse. mungkin stiap tmpt tk sma kot. sy mnum air gula 2 kali msa 1trimester dgn 2trimester sbb kluarga sy ada kencing manis.

Ad 3 kriteria yg mnum air gula awal, bmi x normal, pcos, n ad sejarah. Dlm buku pink ad. Under tab mgtt. Sy mnum wktu 16w. Kne repeat 28w.

kalau belum selalunya 24week..mcm sy sebab kan berat bdn naik 3kg..4hb minum air gula..so far alhamdulillah x gdm..so 22/2 repeat lg..