Pusat baby timbul

Hi. Kenapa pusat anak saya timbul macam ni? Ada apa2 petua tak untuk sembuh? Sebab baby kena jumpa pakar

Pusat baby timbul
9 Balas

Baby sy pusat x timbul tapi mama pesan jg sbb takut timbul.. dia suruh tuam pakai ibu jari yg suam (mksudnya kita panaskan ibu jari dkat dapur gas atau apa2 lah benda panas yg kita blh tahan, sy biasanya tuam2 dkat gelas yg sy buat air panas.. klu rasa jari tu mcm suam2, tuam dkat pusat) itu cara mama sy.. ikhtiar ja sis 💕 smoga membantu

4y ago

Betul tu arwah mak saya pun pesan macam tu...pakai lilin lagi senang..tuam dan tekan ke dalam pusat tu..In Shaa Allah mesti kecut sendiri...tu sebab masuk angin tu.

Ni umbilical hernia..awak buat urutan I Love You, tuam2 je perut dia, minyak angin kat perut dgn kaki dia..jgn bg dia kerap nangis sbb kalau dia nangis kerap, perut akan kembung..anak sy dulu cm ni, kena rajin tuam perut dan pusat dia..ank sy kena umbilical dan inguinal hernia..so far alhamdulillah

4y ago

Yupp..ni pakar masa anak sy bg tau sy sbb anaknsy 2 bulan kat NICU dulu

saya dapat tips dari sini ramai kata jangan bagi baby nangis. ada tunjuk dekat doc kat KK dorang kata akan masuk sendiri. tapi saya minta juga surat rujuk ke hkl. hujung2 tak pergi pun sebab dlm minggu yg sama pusat tu kecut and masuk sendiri. masa tu dia 3 bulan

Ank sya lahir pramatang, pusat mcm nie jgk. Sya letak siling 5sen dan selotep kn..alhamdulillah lama kelamaan surut jgk pusat dia..sebelum tue selawat nabi baru letak siling..

baby sy cmni jgk....mmg trkeluar hbis....sy letak duit syiling pastu tape pkai selotep.....tupon kdg2 je buat.....bile baby dh 6bulan pusat die dh kecut sndiri.....

Waktu anak saya dulu . Jd mcm ni hari2 saya demah dgn daun sirih. Sis panaskan daun sirih agak2 suam untk baby . Pastu tekan2 dekat pusat tu . Insyallah .

Baby sy pun penah kena hernia ni..tp lama2 lps umur dia 3 bln mcm tu pusat dia tetiba tnggelam sndiri.sy just tuam je lps mndi.

anak buah kena, tp nnt dia surut bila dah 6@7 bulan.. skng elok cantik dah pusat dia

Jumpa doctor Kak..