DOKTOR L or P?

Kenapa pakar sakit puan banyak Dr lelaki? Nak checkup ibu mengandung pun banyak Dr Lelaki. Macam mana kalau nak request Dr Perempuan ya? Malu sangat² bila kena check up breast dan vagina oleh Dr Lelaki. Tidakkah WHO / KKM memandang serius hal ini?#seriusnanya #pleasehelp #ingintahu #bantusharing #malu

5 Balas

sbb dktr lelaki lebih toleratable. do u think dorg suka2 nk check klu bkn kerana his duty? kk / hsptl gov skrg dh rmai dktr pmpuan. klu masa round wad pun..mmg dktr pmpuan saja yg dtg kt kita. dan jika dktr lelaki dtg sekalipun, mesti ada nurse perempuan akn ada teman sekali. dkt LR, klu ada dktr lelaki pun seorang dua sahaja. selebihnya perempuan. akhir kata, klu rasa malu sgt, go for private facility. skrg byk private hsptl yg tawarkan dktr perempuan sahaja.

4mo ago

kalau emergency case tu faham la kalau dapat Dr Lelaki. tapi ini checkup di KK / KD pun Dr lelaki. bukan emergency case pun. why not di Kk / Kd ni tempatkan semua perempuan? sudah tentu clients semua perempuan kan sebab klinik ibu dan anak... kennot brain la sisturrr² yang 'okey je' dengan Dr Lelaki. Macam mana nak pujuk hati supaya tak malu tu?

Stakat ni masa sy gugur dah 2kali,masuk wad yg sama dan hospital yg sama 2kali..semuanya doctor pmpuan yg handle..doktor laki ada tp Jrg2 je rasanya yg check patient tu..wad yg sy ddk tu mmg wad o&g tp doktor pelatih,doktor pakar kt situ semua pmpuan..bg sy xde masalah pn doktor laki ke pmpuan jnji kita selamat,kesihatan kita baik..kalau doktor lelaki yg check pn msti akn ada nurse dan doktor pmpuan yg lain jugak skali masa tu..

4mo ago

Hospital selayang sis,wad o&g.. Tp setakat yg sy pg kt hospital selayang,kt klinik pakar o&g pn bnyk jmpa doktor pmpuan.. Doktor laki tu ada tp mgkn time sy tu semua doktor pmpuan yg handle..jd xde la rasa malu dan segan sgt

let's say , doctor pun Ada schedules masing2 , rotation and so on . and dekat KK pun bukan tiap Kali follow up dr Akan scan perut and check vagina , scan Ada minggu kena scan , and vagina if pt Ada complain Baru la dr masuk mulut itik tu . .

4mo ago

betul. setuju. experience berterusan tu saya setuju. jadi, buatkan schedule diorang letak di kk kd untuk pesakit² wanita ini sebenarnya as an experiment / give them an experience yang berterusan? macam tu? isunya, cukuplah wanita merawat / checkup wanita sahaja. normal checkup je pun. bukan kes luar biasa yang perlu hadap pakar. kalau emergency case/ kes luar biasa yang betul² xda orang perempuan untuk handle, itu kita akurlah. ini normal checkup pun bagi Dr Lelaki. Doktor Lelaki tu tak ada nafsu ke? apa yang difikirkan apa yang ada dalam hati dia kita tak tahu. professional? biar kena tempatnya. dah biasa tengok? sampai bila nak biasakan? seriously cannot brain macam mana you boleh agree 💯 tentang ini. I'm so sorry 😔 I can't accept it. di mana maruah seorang perempuan awak?

masa sy sakit breast pun dpt doc laki. masatu suami teman dan pantang la kan.tkejut dpt laki.nsib baik ada doc ppuan lain yg Just boleh tgok2kan.hmm

4mo ago

oh no! same experience with me. Nak buka buku pink. Doktor lelaki buat checkup abdomen. Sampai tahap kena buka bra. serius rasa dinodai. Balik tu, tanya kawan-kawan group. Semua sama. OMG!!! Next checkup call nurse cakap nak tukar ke swasta. Alhamdulilah nurse benarkan. Now anak sulung tu pun dah besar panjang. Sejak tu, semua I pergi swasta je. dari A-Z swasta sebab kita boleh request nak doktor mana. Cuma itulah, kesian yang pergi government facilities perlu hadap perkara macam ini.

betul tu awak..kdng rasa xlehh byngkn time doktor lelaki nk selup, nk suruh kangkang..rsa MCM eh betul ke ni😔

4mo ago

seriously serba salah kan?