Sakit celah kangkang & tulang pelvic 30w

Kebanyakkan berkata normal, tapi.... kena pergi hospital atau tidak? Atau tunggu turun tanda baru pergi? #pleasehelp #firstmom #bantusharing #seriusnanya

11 Balas

saya baru 25 minggu pun dah terasa sakit dekat tulang celah kelangkang tu. risau juga tapi last check up tanya dengan doktor dia cakap tu biasa sebab baby makin besar & pelan pelan tubuh buat persediaan untuk bersalin nanti. malam time nak bangun tidur memang terasa sakit tapi sebelah kiri ja. mungkin banyak tidur mengiring belah kiri sama. tambah kalau nak terkencing lagi rasa sakitnya. dah kencing lega sikit.

Ingat sy sorang je yg rasa mcmtu sbb awal sgt baru 29weeks tapi dah sakit part bwh tu mcm nak bersalin rasanya. Bila tunduk nak pakai seluar sakit, tidur pun terpaksa sendal bantal. Nak tukar posisi tidur ke nak bangun ke mmg sakit yaamat. Bila berjalan pun terkedek2 dah. Kena la hadap sampai bersalin. Lama lagi pula tu 😅

Saya start sakit di pelvic dari minggu ke 18. Makin lama makin sakit sampai jalan pun terkenkang. Tipsnya masa tidur mengiring, letak bantal diantara paha & sendal blkang badan. Bila bngun dri tidur, kna mengiring jgn terus bangun posisi duduk. Bila berjln, tegakkan posisi bdn & jgn jln mcm penguin.

Saya pon mcam ni , skrng dh 38 week , nurse cakap normal sebb kepala baby dh kt bawah , tpi saya rasa tk selesa sngat tmbah2 time baring nk ubah posisi mengiring sakit yak mat . Doaakan saya dipermudahkan urusan bersalin 🥰

Sama skrg tgh alami😮‍💨 tulang miss v sakit dgn celah kelengkang. Nak bgun dari katil pon kne jadi kura2 gerak lambat betul. Skrg dah 33 weeks 2 days. Moga kita smua diberikan kekuatan amin ya rabb🤲🏻❤️

ye mmg normal sbb baby makin besar jadi mmg akan sakit kat area situ. kalau terlampau sakit sampai susah gerak baru kena refer hospital. awal sgt nak turun tanda skrgnya pun

Saya dah mula alami ni dari week 20 macam tu. Doktor pun kata normal, baby pun makin besar dan body nak prep untuk bersalin nanti. Nak tak nak kena tahan jelah gituu.

2y ago

saya pun baru masuk 20 weeks sakit gini

Saya pun sama sis. Kalau tido nak ubah posisi sakit teramat sangat. Skrg dah 34weeks. Doakan saya dipermudahkan urusan bersalin 🥰🥰

normal... baby tgh cr posisi kepala ke bawah.. memang sakit dan tak selesa

normal sis..memg akn rse sakit.