ECV atau Caeser?

Kandungan sy 36 weeks, baby masih breech. Selama ni checkup di KK tp sy nak bersalin di swasta. Start 37 weeks nanti sy plan nak checkup di hospital yg sy akan bersalin. Tp tak pasti sama ada doctor di swasta ada buat ecv ke? Biasanya sy dengar ecv ni hanya di govt hospital je. Takut buat ecv kang terus bersalin sbb sy difahamkan tak semua ecv berjaya. Boleh share pendapat drpd org yg berpengalaman? Apa tindakan yg sebaiknya, sama ada ecv atau terus caeser?

2 Balas

awk 36w tepat ke?? sy hritu 36w tepat check bby melintang, lpstu masa sy 37w scan smula bby dh masuk laluan smula. biasanya bby mmg akan berpusing smpai last skli pada 37w. klinik awk checkup tu ada ckap ke nk scan smula pada 37w ? Ecv tu klau tk berjaya mmg kena ceaser. org kata try dlu buat ecv klau tk berjaya tawakkal jela ceaser tu.

6mo ago

insyaAllah..sy pon breech minggu 36 n 37..masa nak buat ecv tu,alhamdulilah baby pusing sendiri

doktor ada bgtau tak risiko2 ECV? kalau sy , sy lagi prefer czer .

6mo ago

Takde bgtau pulak. Tp sy baca sendiri. Ada yg lepas ecv pun masih kena emergency czer sbb dah ada contraction and placenta previa. Baik terus czer kalau mcm tu kan 😅