Klinik Swasta Vs. Klinik Kerajaan

Kami dah 2x checkup di clinic swasta. Baru harini pergi klinik kerajaan sbb katanya wajib buka buku pink. Dr klinik kerajaan suruh saya stop consume supplement dari klinik swasta sbb dah dtang ke mereka dan mnta decide nak teruskan dgn klinik swasta atau kerajaan. Since kami 1st baby, banyak bnd tak tahu. Jadi nak tanya, boleh ke cancel treatment dengan clinic kerajaan sbb nak stay dgn swasta shja? Dr. tu tanya saya kenapa dtg klinik kerajaan lagi sdgkan dah ada record dgn swasta. #ingintahu

4 Balas

Pelikk. Macam saya, saya pun ada 2 buku pink. Swasta dan kerajaan. Doctor kerajaan siap tanya lagi nak continue ubat swasta or nak try ubat kerajaan. Tapi saya pilih continue ubat swasta. Checkup pun kedua dua nya saya pergi. Swasta sebulan sekali, kerajaan dua minggu sekali. Selalunya kalau dah ada rekod kt kerajaan, kerajaan takbagi untuk kita berhenti checkup dengan dia. Tapi if klinik kerajaan awak bagi awak stop, awak pilih la mengikut keselesaan awak.

2y ago

saya tak diberi pilihan bab nak makan ubat tu. bila inform, dorang terus suruh stop and consume kerjaan punya semata je. bila tanya, dia bagi bnd yang sama je. cuma swasta ada bg tambahan multivit n AHA.

selalunya k.kerajaan tak benarkan ibu2 yang dah buat check up swasta, untuk teruskan ke k.swasta kalau dah decide n nak check up dengan k.kerajaan . haritu nurse pesan jangan buat kat swasta kalau dah buat dgn k.kerajaan. tak sure sebab apa , yang pastu memang tak dibenarkan 😂 mungkin akan mnyusahkan kedua pihak swasta & kerajaan . boleh je stop kerajaan , make sure inform je kat dorang

Saya 4kali pregnant mmg check di swasta shj. Sebenarnya cukup kita buka buku di salah 1 tempat samada di swasta atau kerajaan. klu nk pilih check up di swasta pastikan klinik tu buat pemeriksaan yg complete utk ibu mengandung, jdi nnt takda masalah bila nk bersalin kt hosp kerajaan atau swasta. Sy skrg tgh pregnant ank ke5 pun sy checkup swasta shj😊

Pelik juga ni. Sebab sepanjang preg 4 kali, kedua2nya saya ada follow up. Siap inform juga di klinik kesihatan yg saya akan bersalin di swasta. Doktor di swasta juga sedia maklum saya ada follow up di klinik kesihatan.

2y ago

alasan nurse, saya akan confuse management kerajaan dan swasta. jadi dia minta saya decide nak proceed dgn mana satu. plus, nurse juga mnta saya decide nak beranak kat mana