boleh makan seafood?

hi , kalau dah 24minggu dah boleh makan seafood ke ??#firstbaby sebab masa mula2 pregnant doktor kata jangan makan seafood

9 Balas

What was the reason? Boleh tanya doctor mesti ada reason, usually doc akan explain kenapa tak boleh makan seafood? maybe ada allergic? If takde complication, boleh je makan anything tiada pantang, as long as from trusted source, fully cooked, dan bersederhana, jangan makan berlebihan ☺️ But above else, tanya pendapat doctor yang merawat sebelum ambil anything, even seafood ♥️

Normally boleh je makan seafood, cumanya kena makan yang masak dengan betul, tapi dalam kes sis, doc tak bagi makan, so adalah lebih baik sis rujuk doc sekarang dah boleh makan atau tak, sebab sis special kes, doc yang tak bagi makan. kalau ikot orang lain semua akan kata boleh ,

sya elok je makan seafood sis. klau awk alergik jgnla makan byk, mkn sekadar teringin je. seafood tu pun biar masak btul2. mcm durian, sya suka makan durian tpi sekali je teringin 1st trimester dlu mkn 3biji je buang teringin. lepastu tak mkn dh.

better jgn la, tahan sekejap je sis.. tkot nanti kandungan msg yg tinggi akan ganggu pembesaran kandungan tu, and.. tkot nanti bila baby dh keluar, dpt penyakit yg kita xjangka lagi sedih bile tgk ank sakit.. so, tahan je la dlu tau..

Kalau ada alahan seafood, tak boleh makan. Kalau tak ada alahan or any penyakit yg sangkutpaut dgn seafood, makanlah. Make sure fullycooked.

kenapa dr tak bagi ye? awak ada allergic ke? sbb saya dari awal makan je. cuma masak dgn betul lah. jgn makan yg separuh masak

2y ago

mungkin laa dr takut bacteria dlm seafood tu kot masuk badan kalau tak masak betul. tapi kalau masak kat rumah & kita tahu dah fully cooked takde masalah pun. lagi pulak kerang tu mmg elok sgt nak tambah hb

sy masa mula² tahu preggy sampai dah trim 3 sy mkn je apa yg boleh masuk. tak seafood ke apa. Alhamdulillah elok je

maybe doctor x bg seafood yg x berapa masak kot

boleh je sis. fully cooked ya