Checkup 2 tahun

Kalau checkup 2 tahun anak kt swasta boleh x.. just tinggi berat dgn bagi ubat cacing je Kan? Dan rata2 parent sy tengok ank umur setahun 6 last checkup kk dah.. lepastu just monitor sendiri tinggi berat ,boleh ke mcm Tu? Kalau kena msih follow up dgn kk smpai anak umur brapa ya.. #ingintahu

9 Balas

Boleh. Di KK selain check tinggi, berat, di beri ubat cacing, akan di pantau perkembangan anak seiring dengan umur, last M-Chart umur 3 tahun. KK tempat saya galakkan stop masa umur 3 tahun. 😅Atas alasan majoriti umur 4 tahun dah masuk sekolah nanti susah nak set checkup date. Sedangkan saya dah beritahu nak continue sampai umur 6 tahun. Tapi takpe, saya pun encounter balik kalau stop KK saya proceed dengan paediatrician anak saya. Nurse kata okay. Lagi senang katanya sebab convenient untuk saya. Sorry terjadi luahan hati pulak kat awak😅🙏

5mo ago

Hehe thank you memahami. Yang tu saya tak pasti sebab checkup gigi anak saya kat private clinic. 4 bulan sekali.

Depends pada parents Setengah tu mungkin kerja tak sempat dengan kk boleh je ke swasta, Ada yang setakat 2 tahun ja pastu pantau sendiri Macam saya ke kk sampai anak 6 tahun Sebab tak pernah dapat apa2 bantuan dari kerajaan So itu ja khidmat percuma dari kerajaan yang saya boleh nikmati…

5mo ago

Ya awak… Dari saya mengandung, bersalin, check up anak2 semua saya buat di gov… suami bayar cukai banyak2 kat gov tapi tak pernah dapat bantuan kewangan ka barang apa2… even masa covid pon tak dapat kit tu… jeles jugak… so cara tu dapat kami guna untuk rasa…

Sy dah berhenti pergi kk masuk umur 2 tahun. Sbb ubat cacing pn beli sndiri. Cuma pantau lah keadaan anak. Takut speech delay ke ape. Kalau rasa ok dn normal, its okay la.

5mo ago

ke lagi bgus 2 tahun ni tetap checkup kk, if speech smua ok,berat smua ok, bru boleh decide nak stop then pantau sendiri ..kalau tiba2 Ada apa2 msalah, pergi swasta/kk check.. mcm Tu ok x..

tak silap saya, ikutkan sampai 6 tahun boleh check up di kk. m-chart pula last umur 3 tahun. boleh je, terpulang pada parents. beza dari segi bayaran je.

5mo ago

ok sis. tq respond ya

Anak sy pun last checkup 2y. Pastu nirse cakap dah takpayah datang, as long as anak punya development ok kita pantau sndiri.

5mo ago

ni mksudnya kalau 2 tahun contoh dah pandai cakap ikut track umur, mcm Tu eh.. kalau andai kata 2 tahun pun belum lagi/ada msalah2 lain, mmg kne truskan kk je la kan..smpai ok

terpulang pd parents tu sendiri. mcm saya, anak masih 3y still followup dgn kk. 😉

5mo ago

ok sis ☺️☺️

boleh je kt swasta, beza bayar mahal murah

Boleh je sis ke swasta. Tp better dgn paed la

5mo ago

ok tq respond ☺️

depends