Help please ibu² semuaa ..

kalau baby sembelit tu berapa hari dia xberak ya? kalau berak sehari sekali tapi ada hari lebih pada sehari tu kira sembelit ke? anak saya minum susu dutchbaby semua okay cuma lepas minum dia jd mcm berkahak dan batuk . baby jugak kuat kencing dan sentiasa lapar maksudnya dia tak kenyang lah kan .. nak tukar susu apa yang okay? bagi dia kenyang tak sembelit dll? annyone please help . suggestions

1 Balas

sembelit ni bukan takat x berak je sis. sembelit ni bila nak berak dia menangis2 meneran lps tu stool die pulak keluar seketul keras. kalau stool dia lembut, tu bukan sembelit. and normal je bby x berak 2 3 hari kekdg. x perlu risau selagi dia ade kentut². anak x kenyang, bukan tukar susu sis. tapi awk kena lebih kan quantity susu. anak makin besar makin besar demand die utk menyusu. kalau sblm ni awk bagi 3oz. boleh tambah ke 5oz or 4oz. kalau x cukup awk boleh tmbh lagi 1 atau 2oz. mana2 susu awk bagi pon kalau krg dri demand baby, mmg x kn ckup die dan die akan sentiasa lapar. so awk kena tau demand baby awk berapa. mybe boleh try tmbh 2oz dari quantity awk bagi sblm ni.

11mo ago

biasa saya bagi 3oz tapi bila lebihkan dia akan muak² jugak . kadang muak memancut tak selalu lah . anak saya baru 1bulan lebih sis . muka dia naik biji² halus dh lama sejak minum susu fm . saya terpaksa bagi susu fm sebab saya tak dapat bf susu takda .. hmm