Pacifier baby

kalau baby fully bf , pastu bagi pacifier nanti ada effect apapa tak? keliru puting ke? sebab baby suka mengempeng tak kesah siang ke malam , saya susah nak buat kerja , lagi2 nak masak . saya sampai gastrik tahap bergegar satu badan sebab lambat makan 🤣 #pleasehelp

10 Balas

sblm ni dah ada org tanya, sy pernah jwb & org serang sy, tp takpe sy nk bg jwpn sama. ye paci boleh buat anak nipple confuse. risiko nya adaa, jd mommy kena bersedia utk bg dgn cara yg betul dll. ada baby ok, langung tak jd -ve effect alhamdulillah.. tp ada yg lepas bg paci mak plk stress mslh lain dtg sy surirumah, sy tak berani amek risiko😂tp alhamdulillah la mengempeng tu masa 1st month je tp anak sy sampai skrg la asyik nk melekat je, siang berdua je dgn anak, mlm baru husband ada, mmg hari2 makan lauk peti je, masak malam, nak makan baru panaskan. nak je makan lauk fresh hari2 masak masa dia nap. sy bkn anti paci, paci tak salah malah memudahkan, tp kena guna dgn ilmu, insyaallah ok2 je mommy pun blh makan rehat elok

sy bagi pacifier dr dlm pantang. sebab baby kalau minum susu sampai muntah susu. bukan jeluak. dia muntah selepas 15-20minit minum susu. tanya doctor ckp mungkin overfeed. tp baby minum mmg dia lepas sendiri. jadi doctor suggest bg pacifier. doctor ckp xde masalah pon nk bg pacifier dkt baby sbb baby tak pandai self soothing. awal2 baby reject juga pacifier. lama2 baru okay. alhamdulillah baby xde nipple confuse. botol boleh, pacifier boleh. skrg baby dh masok setahun sebulan. masih directfeed juga

4mo ago

hi awak. kalau boleh awak cuba control penggunaan pacifier. mean bg baby bila perlu sahaja. sebab bila baby dh besar susah utk nk stop pacifier. mcm anak sy yg 1st skrg ni dh 2tahun++ masih guna pacifier.

Anak saya jenis semua dia terima. Botol, paci, brand mcm2 pun dia terima saja & takda issue nipple confused. Sumbat nipple pun dia terima juga sampai besar. Part ni saya mmg bersyukur sgt sebab dia high need. Botol dari lahir dah bagi sbb jaundice, paci after 3 weeks lahir sebab time tu dia dah kuat ngempeng & meragam tanpa sebab. Bukan sengaja nk bg semua tu tp sebab dia duduk dgn BS lepas saya habis maternity leave. So nk kena biasakan juga

hai. sis suri rumah ke atau bekerja? kalau surirumah sama lah dengan saya. saya kadang baby ajak mengempeng sampai kita tidur sekali, bagi pacifier dari umur tak sampai sebulan memang tak nak, bagi susu botol pun tak nak. 😢 macam macam jenis botol dan pacifier saya beli tetap tak nak. sekarang dah umur 8bulan lebih. memang direct bf sahaja. 😌

Baby saya siang CL bagi botol (susu saya pam setiap pagi & petang) , malam saya directfeed. Nurse tak bagi pacifier katanya boleh menyebabkan speech delay , nipple confuse . Jadi saya terpaksa stop. Awal2 baby merengek juga sebab takde benda nak mengempeng. Tapi slowly dia ok. Saya hadkan masa puting sampai skrg dah stop.

4mo ago

There is no study saying that use of pacifier can cause speech delay. Takde kaitan. Tak betul nurse tu

mcm ank sy dlu sejenis dok bwh ketiak mak je...masak kne pkai kangaroo tu dok dukong dia mlm mgempeng je...sy bg je pacifier org Kata ssh bnti tp bpe bln je dia pkai...dapat sy buat keje Urus abg nya pun ok dah..

tak jugak sis. bagi pacifier time timing dia urgent je. macam saya pun baby macam baby awak. sampai tak makan langsung pun ada. so no choice bagi jugak la pacifier.

5mo ago

kalau macam tu nanti saya try bagi la time dia nangis2 nak mengempeng tu . kalau mengempeng malam tak kesah la kan , tp kalau siang mmg x boleh 😂satu apa pun tak boleh buat 😂

Baby sy okay.. cuma after sebulan bagi pacifier, dia dah taknak bf.. so sy pump and bagi thru bottle. Dan masih pacifier till now

5mo ago

yeke? ni yang saya risau terjadi 🥲 sis bagi pacifier kat baby umur dia brapa? 😊

Kalau tabiat mengempeng sampai menganggu rutin mak, boleh bagi. Bagi dgn cara yg betul dan sampai masa cerai pacifier.

Not recommended bagi pacifier if baby bawah sebulan utk avoid nipple confuse. Takut baby awak taknak df nnti

4mo ago

yeke , baby saya baru nak masuk 2 bulan 🥲 risaulah pula saya , nanti dia taknak df tu satu hal lagi 😅