Tak ambik folic acid atau vitamin tambahan?

#ingintahu #seriusnanya #firstmom awal² dulu ambik folic acid pastu alahan teruk 8weeks stop semua ubatt sebb sehari 6 7 kali muntah jadi kalau makan tak de function .. after 4bulan kandungan tukar vitamin obimin untill now tapi tak pernah makan sebb (bodoh) darah tiap kali check alhamdulillah semua cantikk .. boleh tahu ada apa apa effect takk?? Now dh 6bulan kandungan bru rasa nak consume balik hmmm .. rasa menyesal pulak ..

6 Balas

Mcm sy dr 1-3bulan makan ubt yg doc bgi time ni sy memamg alahan truk lps tu msuk ke 4bln sy makan folic acid ja yg lain sy tk makan sbb klu makan munta, tp syukur smpai skrg bacaan darah ok normal, sbb mgkin kita msi makan syur /daging / ikan yg diperlukan. Cuma sy ada DGM tp bacaan ok jg cuma pndai2 la jg jaga pmkanan. Fyi , memang ada ibu ngandung tk makan ubt yg doc bgi cuma tk bole sma kan ker badan masing2 kshtn msing2 tk sma kan. Hehe

6mo ago

Sma mcm sy la tu 😂😂 hmm hrp smua ok smpai lahir smoga dipermdhkan ye sis

3 bulan pertama adalah fasa terpenting perkembangan baby.. Acid folic/supplement spt obimin, zincofer, iberet dsbgnya tu mmbantu perkembangan organ² penting baby utk mencegah ketidaksempurnaan atau perkembangan yg abnormal..

fikiran saya, multivitmin tu hak anak, kalau kita tak makan siapa nak provide pada dia. so macam mana pun saya tetap telan.

6mo ago

baik sis terima kasih ats nasihat .. saya cuba telan ..

sis checkup kt mane. kalau g checkup kt kk tiap2 bulan die akan bg vitamin. tp org ckp folid acid tu penting

6mo ago

ada kat kk ... ubat tu semua dpt tapi saya simpan ..

Mkn jela ubat2 tu..nnti khasiat dia anak serap jgk..at least sikit2 pon ok dri xde langsung

6mo ago

baik sis

Better consume lh blik..