Berpuasa dan fully breastfeed

Hi ibu2,dah 5 hari direct saya puasa,tapi memang sangat2 letih sbb baby fully bf.Harini xtahan jadi sy dh brbuka sbb haus plus cuaca sgt panas🥹harap2 esk dan sterusnya dpt brtahan.Ada tips tak bgi kita kuat brpuasa?

1 Balas

hi. fahaaamm mmg letih sangat. tahun ni saya tahun kedua berpuasa sambil breastfeed. anak pula makin besar jadi mmg letih yakmat. tapi alhamdulillah masih boleh bertahan. dari dulu saya minum susu yg direndam dgn kurma. hari first saya sempat minum tu je sbb anak meragam dan syukur mmg ok sampai berbuka. saya rendamkan 3-5biji kurma (buang biji) dalam susu segelas 350-400ml waktu malam. esok pagi kacau dan minum. lebihkan juga protein masa sahur

3mo ago

betul. saya pun kerja juga jadi mmg letih sangat badan ni. takpa, kita cuba ambil yg lebih berkhasiat masa sahur. awak boleh cuba juga buat overnight oats. so far saya cuba camtu mmg perut ok sangat. kadang rasa juga angin tapi takde sampai pedih perut atau rasa nak pitam. lepas berbuka, dah makan, terus ok.