minta nasihat

Ibu² yg ada pengalaman hamil dlm keadaan ada kencing manis mcm mana lalui masa²/saat² ni?? Seharian sy memikirkn, hati sedih down,sukarnya nk terima.. Makanan apa yg perlu diamalkan/ dielakkn & susu apa yg sesuai diminum.. Risau sgt keadaan kandungan saat ni ?

2 Balas

Maksud sis, sis dapat kencing manis semasa hamil (gdm) atau sebelum hamil? Kalau sis ada gdm, biasa la mula mula kita frust & sedih, sy pun macam tu. Lepas tu dah terima kenyataan. Better minum susu low fat atau susu segar tanpa perisa. Macam sy tak minum susu, sy ambil pil kalsium je. Corak pemakanan sy still sama, cuma kurangkan portion nasi, lebihkan sayur, buah. Kurangkan minum manis & elakkan makanan bergula

5y ago

Ye sis, semasa hamil .. Sedihnya rasa. Hrp bby dlm keadaan yg baik.. Tmksh sis share tips makanan yg perlu.

Rasenye sis akan dirujuk ke pakar pemakanan nti.. nti tanye la puas2