Berat badan naik sedikit

Ibu2 yang due bulan 7 naik berat berapa skrg? Saya baru naik sekilo. Normal tak?

18 Balas

mula2 buka buku pink berat badan saya 62kg, hujung bulan 12 ngam2 pula saya kena Covid, berat badan turun 2kg (60kg) after covid bila check up.. lepas next check up lagi 15hb bulan 1 degupan jantung laju mendadak n tiba2 kencing kotor lepas kena Covid.. doktor klinik KD arahkan gi klinik Pandamaran buat ECG.. tp still laju jgk.. air kencing pekat pula.. pastuh klinik Pandamaran buat Surat utk refer ke hospital.. kne masuk ward 5hari 4malam .. skg ulang alik check up ke hospital dgn KD.. 23hb bulan 1 aritu, baru naik balik berat badan 64kg skrg.. tp kena check up sebulan 2x sbb berat badan tak memuaskan.. lagi2 dari sticker hijau naik ke sticker kuning..

saya boleh naik 500g je sebulan sebab nurse risau takot baby besar sebab saya baru 18w tapi perut saya macam orang preggy 7 bulan dah. haha mujur tak sangkup gula tiap kali checkup 🫠

3mo ago

betul..mkn sikit tp kerap tu la yg lemah..asyk lapar je..skli mkn,kne knyg terus🤭

kalau mcm Sye ..misi Suh kalau blh naik berat 0.5 gram je ...tapi haritu g check naik 1.5 kg😅 doktor bagi amaran Suh kawal mkn takot baby besar nnty kena Ceaser n takot kite gdm

Nurse akan tengok BMI baru boleh kata berapa minimun & maksimun kenaikan berat kita. Kalau nurse & doktor tak cakap pape lepas timbang tu in sya Allah ok je tu. Jangan risau

Normal, sy second checkup x naik pon static sama berat.. Skrg ni timbang baru naik sekilo.. Masa pregnant first naik banyak.. Jangan risau kalau scan baby ok xde mslh

setiap orang lain lain. awak kena check balik buku pink berapa berat yg kena naik setiap minggu. kalau bmi normal, maximum kenaikan berat badan adalah 400g seminggu

saya baru cek smlm naik 1.9kg..Nurse ada bgtau masa first buka buku nurse nk berat naik 0.5kg-2kg..tp tgok pada berat dan bmi jgk rasanya

berat saya masa buat buku pink 48kg...sekarang ni 19 week dah 52.5kg...dah naik 4.5kg...tp nurse kata ok sbb kira bmi saya...

bab normal ke tak kena rujuk balik buku pink ada panduan dia. kalau bmi normal maximum boleh naik berat 0.4kg je seminggu

Saya tak naik²..turun lagi Ada la Lepas sangkut gdm..Saya cut gula n jaga Makan.. Alhamdulillah doc cakap tak pa